Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Óda na spánek, zkuste zatemňovací závěsy

PR článek

Problémy se spánkem. Kdo je dneska nemá? Kafe, to je jasná volba. Jedno po probuzení a po obědě, no tak to přece musí být. A pak má před sebou člověk hodně práce (v lepším případě sraz s kamarádkou) a hned je tu třetí. Rovnou i s dortíkem. A večer? Po dlouhém dni taková sklenka vína osvěží jako nic! Ale ta noc… ta nám to všechno vrátí i s úroky.

Spánek jako nejprospěšnější lidská činnost

Člověk u něj nic nezkazí. A navíc (kvalitní) spánek má naprosto nedocenitelný (a i v dnešní době často podceňovaný) vliv na naše zdraví. Jak to fyzické, tak i to psychické. Během spánku dochází k regeneraci buněk, svalů i mozku. Ve spánku ukládáme vzpomínky a všechno to, co jsme se přes den naučili, se nám „dostává pod kůži”.

Učení na státnice, hra na kytaru, správná technika dřepu… Jasně, když na to přes den ani nesáhneme, noc to nezachrání. Ale jakákoliv činnost, kterou přes den děláme, se v noci propisuje a dochází k jejímu ukládání.

Já si toho všimla právě u té kytary. Přes den děs a hrůza a prsty mě vůbec neposlouchaly. A druhý den? Možná se ze mě nestal virtuos, ale najednou to šlo všechno mnohem lépe.

Nevěříte mi? Přečtěte si třeba Proč spíme nebo Cirkadiánní kód. V těch knížkách se o spánku dozvíte tolik, že už se vám z postele snad ani nebude chtít.Jenže všechno to má jeden háček. Aby k těm ozdravným procesům došlo, musíme spát. Kvalitně spát. A to je v dnešní době často neskutečný problém.

Insomnie, telefony, světelný smog a další překážky kvalitního spánku

Na to, jak je spánek důležitý, je poměrně přecitlivělý. Vadí mu všechno. Odpolední káva, tak to je úplná hrůza a o té sklence vína radši ani nemluvím. Právě Matthew Walker v knize Proč spíme o vlivu alkoholu na spánek píše – a říká, že si klidně můžeme nějakou tu sklenku dopřát. Ale raději dopoledne. Protože už jen jedna sklenička vína naruší správné fáze spánku a o kvalitě se nedá mluvit (máte Oura ring nebo jiné chytré zařízení, které měří kvalitu spánku? Jen si to změřte, jestli článkům na internetu nevěříte). Pak je tu to neslavné modré světlo a hlavně rozptýlení, které si před spaním dopřáváme nejčastěji na mobilu. A nakonec i ten světelný smog, který zná snad každý, kdo alespoň chvíli bydlel ve městě.

Co s tím?

Má cesta za kvalitním spánkem

Bojovala jsem s tím hodně. Kofein na mě osobně nijak zásadní vliv nemá a takový „kávový šlofík” patří k mým favoritům. Osobní problém jsem měla se světlem. A to jsem o něm hodně dlouho vlastně ani nevěděla. Jsem spáč. Insomnie je pro mě neznámý koncept (ale soucítím s těmi, kdo ji prožívají). Sama spím 9 hodin. Jeden by řekl, že se pak probudím čerstvá a plná chuti do života. Dlouhou dobu byl opak pravdou. Nesešlo na tom, jestli 6 nebo 9 hodin. Vždycky jsem se budila, jako bych si dopřála sotva 3. Unavené oči. Unavené tělo. Zpomalený mozek. Fuj. Však to znáte. Jednoho dne jsem vyhrabala starou masku na oči. Ušklíbla jsem se a zkusila ji.

Druhý den?

Druhý den jsem byla jako znovuzrozená! Ale mělo to jeden zásadní problém. Strašné nepohodlí. Začala jsem vymýšlet „masku na oči pro lidi, co nesnáší masku na oči”.

Ano. Objevovala jsem Ameriku. Hned ten samý den na mě vyskočila reklama na zatemňovací závěsy na MKLůžkoviny.cz.

Pročetla jsem pár recenzí, a protože se e-shop jevil dost důvěryhodně, objednala jsem je a rovnou k nim přihodila i sadu pěkných měkoučkých ručníků a aromaterapeutický olej proti úzkosti. A od té doby spím bez vlivu pouličního osvětlení a příliš brzkých východů slunce jako jsem nespala snad nikdy…

Ohodnoť článek

Štítky spánek, maska, víno, Matthew Walker, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Óda na spánek, zkuste zatemňovací závěsy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.