Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lukas Podolski: Házenou mám v genech

PR článek

Górnik Zabrze je nejúspěšnějším klubem v Polsku. Byl 14krát mistrem Polska a byl jediným polským klubem, který hrál finále evropského poháru. To však bylo již před 54 lety. Poslední desetiletí byla průměrná, přestože klub má moderní fotbalový stadion, jeden z nejkrásnějších v Polsku. Před třemi lety se však klub ze Zabrze znovu ozval, když Lukas Podolski, mistr světa z roku 2014, bývalá hvězda FC Koeln, Bayernu, Arsenalu a Interu Milán, podepsal smlouvu s Górnikem.

Ukazuje se, že Podolski je také velkým fanouškem házené. Fotbalový stadion je pět minut jízdy od haly, kde každý den hrají házenkáři Górniku. Není divu, že se Podolski občas najde na zápasech házené. A co víc, "Poldi" zaujímá své místo na tribuně ve společnosti svých blízkých - otce, matky a svých dětí. Není tomu tak. Před lety paní Krystyna, maminka mistryně světa, hrála výborně házenou. - Házená je po fotbale můj oblíbený sport. Asi to mám v genech. Maminka byla házenkářkou, tatínek hrál fotbal. Můj osud mohl být jiný, když jsme odjeli z Polska do Německa, ale vyhrál fotbal. Když jsme v 80. letech opustili Polsko, byl jsem malý kluk, ale pamatuji si, že mě táta brával se starší sestrou na máminy zápasy. Nehrála na reprezentační úrovni, ale byla dobrá. Stejně jako jeho otec – vzpomíná Podolski, který brzy otevře svou první restauraci v Polsku v Zabrze. Podobně jako asi tucet z nich v Německu, hlavně v Kolíně nad Rýnem.

Paní Krystyna, Lukasova matka, hrála řadu let házenou v klubu ze Sośnice, dělnické čtvrti Gliwice, kde se Lukas v roce 1985 narodil. Zároveň rodina podporovala Górnika Zabrze, který hrál opodál a pravidelně vyhrával polský šampionát, a tuto lásku vštěpoval mladému chlapci. Podolski po celou svou kariéru prohlašoval, že by rád ukončil svou sportovní kariéru v klubu ze Zabrze, a při návštěvě své babičky, která žila téměř celý život jen pár kilometrů od stadionu Górnik, navštívil stadion 14. čas polského šampiona. Nakonec si Podolski v červenci 2021 splnil svůj sen. Smlouvu s hráčem jako prezidentem podepsal Dariusz Czernik, který je v současnosti ředitelem Górnik Zabrze Handball. - Lukáš si splnil sny své i svých fanoušků. Bylo mi ctí s ním podepsat. Teď jsem rád, že stále hraje za Górnik a navštěvuje naši halu a podporuje náš házenkářský oddíl. Žije pro Górnik, chce být s klubem spojen i po skončení kariéry, říká Dariusz Czernik.

Podolski letos oslavil 39 let, ale smlouvu s klubem prodloužil o další dvě sezony. Netají se tím, že jemu i jeho rodině je v místě, kde se narodil a kde prožil první roky života, velmi dobře. - V minulosti většina mužů pracovala v dolech, ocelárnách a velkých továrnách. Také z mé rodiny. Důl jsme měli téměř za okny našeho bytu. Ty časy jsou pryč, ale tradice a úcta k práci zůstávají. V Zabrze je pouze jeden důl Guido, který je však historický. Žádný jiný takový důl v Evropě není. Když navštívíte Horní Slezsko, toto místo stojí za návštěvu. Štola Luiza je úžasná. Pojedete lodí pár set metrů pod zemí a vynoříte se uprostřed města. Ale dnešní Slezsko už není jen o dolech a ocelárnách. Katovice jsou město na evropské úrovni. Nedaleko jsou hory, klášter Jasna Góra v Częstochowa a Krakov. Jsou tu moderní silnice, spousta zeleně, spousta zajímavých míst k návštěvě. Doporučuji všem, aby tato místa navštívili, uzavírá Podolski.

https://www.polska.travel/

Ohodnoť článek

Štítky Lukas Podolski, házená, Polsko, Zabrze, fotbal, rodina, kariéra, návštěva, Německo, Dariusz Czernik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukas Podolski: Házenou mám v genech  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.