Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Recept na bezdomovce? Odstraníme všechny lavičky z města. Však oni odejdou

V nedávné době město odstranilo lavičky ze Žižkova náměstí. Údajně kvůli bezdomovcům, kteří si zde nahrazovali domov a obtěžovali kolemjdoucí. Po odstranění laviček u vozovny, z Biskupského náměstí a Terezské brány tak přicházejí na řadu další. Otázkou však zůstává, zda je to správný krok.

Problém s bezdomovci nemá jenom Olomouc. To je zřejmé. V některých městech jsou ale bezdomovci rozeseti po všech koutech. V Olomouci se hlavně shromažďují v centru a z hloučků nepřizpůsobivých občanů jde až strach. Však komu by se taky nelíbilo „odpočívat“ v historickém srdci města. Dalším důvodem jsou také zaručené příjmy od kolemjdoucích. Na olomoucké periferii by si tolik zřejmě nevyžebrali.

Čerpání dotací z dobráckých fondů

Kéž by Česká republika uměla čerpat dotace z Evropské unie tak, jako čerpají „dotace“ bezdomovci. Vždy se najdou nějací dobráci, kteří lidem bez domova pomůžou a přispějí jim buďto na údajnou cestu vlakem, nebo těm upřímným na alkohol. Absurdní je, že si potom lidé stěžují na neukázněné bezdomovce, kteří jim hulákají pod okny. Na krabicové víno, které si koupili v místní večerce, museli přece nějak sehnat peníze. Pochybuji, že jim prodavačka v obchodě alkohol pravidelně daruje za pěkný úsměv. Velký krok k ukáznění bezdomovců tedy můžeme udělat hlavně sami.

Bezmocní policisté

Policisté si s nepřizpůsobivými občany nevědí rady a upomínky nebo pokuty jsou zbytečné. Pokud něco ukradnou, tak se jedná pouze o přestupek. Aby mohli být trestáni, museli by si nakrást několik láhví té nejdražší whisky. A takové gurmány tady moc nenajdete. Policistům se zároveň pochopitelně do každodenního napomínání bezdomovců příliš nechce.

Exekutoři si od nich nemohou nic vzít. To je pochopitelné. Takže jediné schůdné řešení je zavřít je do vězení, ale jak už jsem říkal, to by museli provést trestný čin. A i kdyby ho provedli, máme přeplněné věznice. Na druhou stranu, když může být na svobodě dvojnásobný nájemný vrah, tak proč by měl sedět bezdomovec, který krade drobnosti.

Lavičky jako krátkodobé řešení

Odstranění laviček je velmi krátkodobé řešení. Bezdomovci si už sice na Žižkově náměstí nesednou, ale není velký problém sednout si na obrubník. Další možností je lehnout si do trávy. Krásné počasí k tomu vyloženě nabádá. Piknik lidí bez domova je u vysokoškolských kolejí k vidění každý den. Jako dobrý krok naopak kvituji rozházení laviček na Dolním náměstí. Tyto kroky ze strany města ale nemůžou pokračovat do nekonečna. Za chvíli bychom v Olomouci nemuseli mít lavičky vůbec. Bezdomovcům bychom znepříjemnili život a museli by žebrat „na stojáka“, ale zároveň bychom uškodili i nám. Tento problém nemá jednoduché řešení. Je ale potřeba ho nějak uchopit a řešit. Městu se nedá upřít snaha, ale měly by přijít i další ráznější kroky.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bezdomovec, Olomouc, Žižkovo náměstí (Tábor), dotace, alkohol, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Recept na bezdomovce? Odstraníme všechny lavičky z města. Však oni odejdou  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.