Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Někdy si lidé nechtějí nechat pomoci i když by to vážně potřebovali, a to je frustrující, říká důstojník Armády spásy

Už skoro třicet let působí Aleš Malach jako důstojník Armády spásy. Znamená to, že se stará o duševní pohodlí jak klientů organizace, tak i jejích zaměstnanců. Zkušenosti jako kaplan nabíral v Praze, Brně, Šumperku a teď slouží v Ostravě jako koordinátor pro celou Českou republiku. O tom, co práce kaplana obnáší, jak se spolupracuje s lidmi jiné víry a jaké to, je když lidé pomoc odmítají, promluvil v dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků.

Co je náplní práce kaplana v Armádě spásy? Je to práce v přední linii?
Inu budu citovat přímo z náplně práce kaplana, hlavní úkol je péče o duchovní stránku klientů a zaměstnanců sociálních služeb v souladu s věroučnými postoji a hodnotami Armády spásy a její rozvoj. Jinými slovy je to zralý křesťan připravený poskytnout radu v duchovních otázkách, nabídnout modlitbu, vést duchovní programy na projektu a hlavně naslouchat lidem, přijímat každého a provázet ho na jeho cestě při různých životních okolnostech. A je-li to práce v přední linii? Určitě. Armáda spásy má heslo polévka, mýdlo, spasení. I přinášet spasení je přední linie.

Co je kaplanská služba? Jaké máte projekty?
Kaplanskou službu si umíme představit v nemocnici, armádě České republiky, ve vězení, ale už hůře na azylovém domě. Ale všude tam v Armádě spásy, kde jsou pospolu lidé, kteří jsou v akutní nouzi, strádání ať fyzickém, tělesném či duševním, je na místě tělesná pomoc i ta duchovní. Prostě pomoc holistická, celobytostní. A tu se snaží Armáda spásy poskytovat už po téměř 35 let existence. V současnosti probíhají kaplanské programy na pobytových zařízeních Armády spásy v 12 městech, na nízkoprahových zařízeních pro děti, v programu tréninkových bytů a i při některých terénních programech na ulici.

Mám počítač i chytrý telefon. Stereotyp o seniorovi na zahrádce úspěšně bořím, říká ombudsman

V únoru uplynou čtyři roky od zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem. Sám mluví o tom, že jeho největším úspěchem v pozici veřejného ochránce práv je udržení nezávislosti institutu. Jak velkým problémem je podle něho diskriminace kvůli věku a je...

Jak dlouho už pro Armádu spásy pracujete?
Jsem důstojníkem v Armádě spásy už 26 let a většinu těch let jsem vykonával v rámci své práce kaplanskou činnost ve městech Krnově, Praze, Brně, Šumperku a teď v Ostravě. Sloužil jsem tři roky i jako koordinátor práce Armády spásy ve věznicích a viděl jsem a sám zakoušel, co obnáší práce vězeňských kaplanů. Jeden rok jsem v Praze měl možnost být kaplanem v azylovém domě na plný úvazek a to byla vzácná zkušenost. Jako důstojníci si svoji práci nevybíráme, ale jsme do ní pověřeni.

Jak vypadá pomoc ve věznicích?
Pro věznice máme Koordinátora služby ve věznicích, v současnosti navštěvuje věznici Mírov a věnuje se zasíláním balíčku pro vězně a dopisováním.

Komu nejčastěji pomáháte?
Kaplani slouží všem věkovým skupinám, seniorům, dětem, celým rodinám, všem klientům pobytových služeb. Já v současnosti sloužím jako Koordinátor kaplanské služby v České republice, ale zároveň sloužím i jako kaplan pro tréninkové byty.

Jak pracujete s lidmi, kteří nesdílejí stejnou víru nebo jsou vyloženě ateisté?
Samozřejmě člověk nemusí být věřící, aby využíval služby, které Armáda spásy nabízí. Ale myslím si, že každý uvažuje o smyslu svého života a čelí podobným krizím jako věřící lidé a tady je prostor pro pomoc, radu, opravdový zájem, přátelství od kaplana. V Armádě spásy má každý člověk jedinečnou cenu a k tomu odpovídá i přístup kaplana. Když se na projektech objeví lidé s odlišnou vírou, například muslimové či budhisté, což se někdy stává, mohou svoji víru praktikovat externě.

Setkáváte se i s nevděkem? Nemůže to být někdy frustrující?
S nevděkem ani tak ne, jako spíše s odmítáním služby kaplana. Někdy si lidé nechtějí nechat pomoci i když by pomoc vážně potřebovali, a to je frustrující.

Potkal jste někoho, komu už nešlo pomoci?
Spíše jsem se potkávál s těmi, kteří pomoc odmítali z nejrůznějších důvodů. Když byla ochota si nechat pomoci, pak se věci dávají do pohybu a věcí dříve nemožné jsou najednou možné.

Nízké tresty za domácí násilí? Často to začíná u policistů, kteří nejsou vždy proškoleni, říká Michaela Studená

Každý pátý Čech podle posledních čísel zažil domácí násilí, které nemusí být zpravidla fyzické. Téma, které je ve společnosti často přehlíženo a bagatelizováno, se snaží dostat do povědomí Michaela Studená, která společně s poslankyní Barborou...

Má Ostrava v práci kaplana specifika? Co ostatní části republiky?
Práce kaplanů je víceméně podobná ve všech městech. Jen typy služeb se liší, například ne všude má Armáda spásy tréninkové byty, jako například v Ostravě.

Měl jste nějakého klienta, na kterého nikdy nezapomenete? V dobrém i v negativním smyslu?
Pro kaplana je radostí, když vidí opravdovou změnu v lidských životech. Vzpomínám na dva klienty, kteří po rozhovorech a modlitbě se obrátili k Bohu a opustili drogy a v druhém případě alkohol a začali žít normální život. Ale jsou i smutné vzpomínky. Byli i tací, kterým jsme nabízeli pomoc, ale oni ji nepřijali a přišli o to nejcennější, svůj život.

Jak změní plánovaná úprava zákona o sociálních službách Vaši práci? Je to změna k lepšímu?
Jak změní moji práci koordinátora kaplanství? Asi bude víc kaplanů, protože možnost hradit službu kaplana z dotací pro to otevře dveře. Zjistil jsem potřebu ve všech naších sociálních službách a na většině místech tu je prostor pro větší zapojení kaplanů než jaké je v současnosti.

Co by bylo potřeba v rámci fungování kaplanů změnit?
Myslím, že základní koncept kaplanství má Armáda spásy nastavena dobře a může na něm stavět. A prostor pro růst tu opravdu je. Třeba v oblasti vzdělávání kaplanů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda spásy

Štítky armáda spásy, bez servítků, rozhovor, důstojník, příběh, pomoc, společnost, aleš malach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někdy si lidé nechtějí nechat pomoci i když by to vážně potřebovali, a to je frustrující, říká důstojník Armády spásy  |  Bez servítků  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.