Počasí dnes30 °C, zítra27 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Komentář Ostraváka: Ó, jak jsi krásná, Olomouci

O tom, jak je Olomouc krásná, slýcháváme pořád. Nesetkal jsem se s člověkem, který by měl Olomouc spojenou s něčím negativním. Je to, ale opravdu, tak krásné město?

Když vystoupíte na olomouckém nádraží a podaří se vám s kufrem prokličkovat až ven, tak vás najednou omámí takové olomoucké kouzlo. Nemyslím tím zápach krabicového vína, který se line z laviček, které okupují místní bezdomovci. Myslím něco, co nejde úplně popsat. Něco co vás donutí zasmát se a zhluboka se nadechnout. Najednou máte pocit, jako kdybyste se tady narodili.

Nádraží není žádná sláva, co si budeme povídat. To ale není nikde. Když se ale vydáte do centra, poznáte pravé kouzlo města. I když nevíte, jak se dostat na náměstí, tak vás tam zavede váš šestý smysl. Dalo by se říct, že všechny uličky vedou na náměstí, ať už na Dolní nebo Horní. Vždyť to je jedno. Krásně je všude. A kdybyste si mysleli, že jste na Horním náměstí, protože je nahoře, tak vás cedulka přesvědčí o opaku. Možná v tom je turistický záměr, aby návštěvníci bloudili tam a zpět, dokud nezjistí, že je to vlastně taková kulišárna.

Při procházkách po Olomouci zjistíte, že každá ulička je v něčem jedinečná a krásná. Nebudou vám vadit ani oprýskané zdi nebo zabedněné dveře. To k tomu jednoduše patří. Celé město má historického ducha a zdá se vám, jako kdybyste se vrátili v čase. S otevřenou pusou si prohlížíte každý kout a s radostí poznáváte všechny části města. Postupem času jsem zjistil, jak poznat člověka, který je v Olomouci nováček. Člověk, který je tady teprve chvíli, se totiž všude rozhlíží a zjišťuje, jaké obchůdky jsou zrovna tam, kde má namířeno. Ostřílení Hanáci už neotáčí krkem jako sova, ale dívají se před sebe a uhýbají těm nováčkům, kteří se jim pletou pod nohy.

Já jsem se ještě nedokázal posunout mezi zkušenější chodce a pořád obdivuji nové obchody a nová místa. Vůbec mi to ale nevadí. Naopak si tuto moji neznalost užívám a alespoň každý den objevím něco nového. Velkou zásluhu na tom má i to, že jsem velký sklerotik a můj orientační smysl je nulový.

Takže abych to shrnul – ano, Olomouc je velice krásné město a bude patřit k mým srdcovým záležitostem. I kdybych tady nedostudoval, tak bych se nebránil myšlence žít právě tady.

Čtěte více:

Štítky Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komentář Ostraváka: Ó, jak jsi krásná, Olomouci  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.