Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Promarněné šance. Malé zamyšlení nad uměním ve veřejném prostoru v Prostějově

Nad uměním ve veřejném prostoru v rodném městě Prostějově se v krátké glose zamýšlí jeho obyvatel, badatel a publicista Ivan Čech.

Za dob komunismu měl Prostějov doslova propachtován angažovaný soudruh, umělec Habarta. Do konce komunismu stihl dodat dvě hrůzná díla ze své manufaktury Leninů v Kunovicích, Lenina a Památník Družby, které zmizely se změnou režimu. Třetí jeho dílo, naštěstí neutrální, je kašna na nám Spojenců. Žádná avantgarda, ale naštěstí funguje a osvěžuje.

Pak zde byl pokus o kašnu s dílem Strážkyně vod, kterou pohřbilo nedodržení projektu realizátorem, tehdy Agrostrojem Prostějov. Když autor, sochař Olbram Zoubek, šlo o společné dílo s jeho ženou Evou Kmentovou, viděl, jak zpotvořili jím navrženou kašnu na Pernštýnském náměstí, kterou měla zdobit plastika, zakázal tam plastiku umístit. Ta je nyní ve foyer divadla, kam se nehodí ani stylem, ani svou hmotou.

V debatě o kašnách jen opětovně připomínám, že ta nejkrásnější a nejvzácnější Suchardova kašna na Národním domě v Prostějově, nejkrásnější stavbě ve městě, je prakticky nepřetržitě mimo provoz!

Oblíbená a nápaditá sochařská sympozia už bohužel skončila dávno.  

Pak nebylo dlouho nic a přišla architektonická soutěž na pomník, v cizině zřejmě nejznámějšího prostějovského rodáka Edmunda Husserla. Jiří Wolker je logicky pro cizinu neznámý. Soutěž proběhla, výsledek byl velmi přijatelný, ale pan primátor zřejmě ve stylu častých proklamací o odbornících zatrhl realizaci vítězného návrhu, který vybrala renomovaná komise sochařů a architektů. K čemu jsou nám na maloměstě renomovaní architekti? 

Objevil se však umělec Jan Karásek. V Prostějově už je zastoupen pěknými čtyřmi díly, bez soutěží. Nic proti jeho dílům, ale k moderně a současnému umění to má asi tak daleko jako Šumperák k Tančícímu domu.

Na Moravě přitom žije řada mladých, mimořádných sochařů, jejichž díla navazují na nejlepší české tradice a Prostějov by jim určitě slušel. Dostane se někdy na ně?

GLOSA: Kontroverzní obratiště a parkoviště u základní školy v Bohuňovicích

V Bohuňovicích na Olomoucku se nyní dokončuje II. etapa dostavby místní základní a mateřské školy. Součástí stavby je vybudování parkoviště pro osobní automobily v prostoru mezi školní jídelnou a fotbalovým hřištěm. Příjezd k parkovišti bude...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky Prostějov, kašna, umění, veřejné prostranství, Vladimir Iljič Lenin, Olbram Zoubek, Edmund Husserl, Jiří Wolker, Jan Karásek, Národní dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Promarněné šance. Malé zamyšlení nad uměním ve veřejném prostoru v Prostějově  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.