Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Kontroverzní obratiště a parkoviště u základní školy v Bohuňovicích

V Bohuňovicích na Olomoucku se nyní dokončuje II. etapa dostavby místní základní a mateřské školy. Součástí stavby je vybudování parkoviště pro osobní automobily v prostoru mezi školní jídelnou a fotbalovým hřištěm. Příjezd k parkovišti bude přímo před hlavním vchodem základní školy a to se řadě místních obyvatel nelíbí.

S výstavbou nového objektu mateřské školy již vzniklo jedno menší parkoviště i s příjezdovou cestou, která však hlavní budovu ZŠ obchází a nepředstavuje žádný problém. Nynější stavba ale vyvolala řadu nevole. Do ulice Pod Lipami, kde se škola nachází, byl řadu let zákaz vjezdu s výjimkou zásobování a tato ulice tedy nepředstavovala pro žáky téměř žádné nebezpečí. Nyní se ale karta obrací a na ulici, která je mimochodem součástí odbočky cyklostezky do Bělkovic-Lašťan, bude opět dovolen vjezd vozidel.

Aby toho nebylo málo, vjezd na parkoviště a možné otočení vozidel zřejmě nestačí, na samém konci cesty bylo vybudováno ještě takzvané obratiště. Nabízí se otázka, zda nemá sloužit spíše pro otáčení vozidel zásobováni, i ta se ale dosud otáčela bez nejmenších problémů na prostorném plácku před hřištěm. Obratiště absolutně nereflektuje terén a chodníky, kvůli odvodnění má sklon opačným směr než okolní terén. Chodník od Centra zdraví a dětského hřiště je zde tedy napojen s extrémním podélným i příčným sklonem, který bude v zimě působit potíže všem chodcům, nemluvě o osobách s omezenou schopností pohybu a orientace. Extrémní sklon je patrný na fotkách.

Podle zápisu ze zasedání obecního zastupitelstva obce Bohuňovice ze dne 26. 5. 2022 Ing. arch. Gottwald říká: "Je to základní výpočet parkovacích míst daný normou. Nelze obejít. Každá maminka chce zavést své dítě před dveře školy." Je to problém dnešní doby, už i na vesnici se vozí děti do školy autem, ideálně pak skutečně až ke dveřím školy. Ale kdyby rodiče žáků dříve věděli, že chystané parkoviště bude v současném zákazu vjezdu, který má své opodstatnění, jistě by byla větší vlna nevole dříve, protože teď už je pozdě.

Důležitou cyklostezku z Olomouce do Šternberka čekají opravy. Potrvají až do léta

Důležitou cyklostezku z Olomouce do Šternberka, kterou využívají tisíce cyklistů, čekají opravy. V pondělí začnou práce na prvním úseku u Bohuňovic, opravy potrvají až do léta příštího roku. Hojně využívaná trasa slouží jíž řadu let a...

Je dobře, že se našli členové zastupitelstva, kteří byli jasně proti. Řešení Ing. Malasky by bylo mnohem přijatelnější: "Je nevhodné posílat auta před školu a otáčet se u dětského hřiště. Varianta parkování by mohla být za sportovní halou." Díky za něj. Ing. Pazdera pak pronesl: "V tuto chvíli máme tento projekt se stavebním povolením. Pokud bychom něco měnili, musíme začít vše znovu." Do toho se nikomu nechtělo, jelikož na tuto stavební akci navazují další etapy. Cesta ke změně tedy byla, ale dostatečná vůle ne.

Zajímejte se, prosím, o to, co se ve vašem okolí děje a chystá, abyste pak nebyli v šoku jako celá řada obyvatel Bohuňovic. A vám, kteří v Bohuňovicích bydlíte, bych doporučil celé pročtení zápisu zastupitelstva, ať víte, kdo má v akci prsty a kdo nás a naše děti naopak bránil.

Na závěr se ještě hodí dodat, že příjezd těžké stavební techniky probíhal nejen ulicí Pod Lipami, ale také ve směru od Centra zdraví, kde je výhradně pěší zóna a dlažba na takovou zátěž není stavěna. Výsledek je opět vidět na fotkách. Doufejme, že alespoň zde bude obec vymáhat škodu, pokud tedy tuto příjezdovou cestu sama neschválila. My, jako obyvatelé obce, už bychom se nedivili ničemu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Pospíšil

Štítky parkoviště, obratiště, kritika, základní škola, Bohuňovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniel Telařík

Dobrý článek!!! Ještě tam mohla být i cena.....

Pondělí, 5. prosince 2022, 12:41Odpovědět

GLOSA: Kontroverzní obratiště a parkoviště u základní školy v Bohuňovicích  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.