Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: První krok pro dostupnější bydlení splněn

Stavební zákon prošel parlamentem a již leží na stole prezidenta republiky. Chtělo by se zakřičet aleluja. Po všech těch letech jednání a probírání jednotlivých paragrafů mám pocit, že tím posledním, koho ještě stavební zákon zajímal, byli hlavně politici. A to je u takto důležitého zákona pro budoucnost ČR samozřejmě smutné. Co nám tedy „stavebák” přináší?

Předně, obsahuje celou řadu důležitých opatření, která urychlí výstavbu v ČR. Ať už se jedná o výstavbu infrastrukturních sítí a dopravních staveb nebo bytovou výstavbu. Přináší také koordinaci jednotlivých razítek, kdy opravdu bude platit princip: „jedno podání, jeden úřad, jedno konečné razítko“. Dále konečně dochází k zamezení úředního pingpongu, tzn. že ve chvíli, kdy dojde k odvolání, rozhoduje zmíněný odvolací úřad, tedy úřad druhé instance, nikoli úřad první instance. To je z časového hlediska vlastně největší urychlení. Dále dochází k několika změnám, které urychlí výstavbu např. projektů OZE. A v neposlední řadě dochází také k pevnému nastavení lhůt a jejich „vymáhání“ díky fikci souhlasu.

Tedy zůstává to dobré, co bylo vytvořeno předchozí vládou a zároveň ponecháváme dostupnou síť stavebních úřadů v městech a obcích. Navíc, nevzniká nový zbytečný nejvyšší stavební úřad. Tím máme splněny všechny hlavní kroky k tomu, abychom vrátili rychlost stavebního řízení na úroveň vyspělých evropských států. 

Na druhou stranu, stavební zákon bohužel není zázračný a nevyřeší současnou bytovou krizi jako mávnutím kouzelného proutku. A to zejména z toho důvodu, že jeho účinnost je stanovena až na 1.7.2024. Jinak to však nešlo s ohledem na připravovanou digitalizaci, která bude klíčová v následujících letech a je nyní největší výzvou pro Ministerstvo pro místní rozvoj. Proto se musíme bavit i o dalších opatřeních, která českému trhu s bydlením mohou pomoci. Opravdu mě těší, že v připravovaném konsolidačním balíčku dochází k přesunu stavebních prací do snížené, tedy 12 % sazby DPH a věřím a doufám, že takto tomu zůstane i po projednávání ve sněmovně. Dalším důležitým krokem je zapojení nevyužitého a zbytného majetku státu – tedy nevyužívaných pozemků a staveb. Tady odvádí velmi dobrou práci Ministerstvo financí, které ve spolupráci s podřízenými úřady digitalizuje databázi dostupných pozemků a bude brzy schopno a připraveno převádět je na města a obce. Zde je třeba dotáhnout legislativní drobnosti a vyřešit problém veřejné podpory. Poté stačí už jen jedna věc – propojit státní pozemky, obce, které chtějí stavět na svých katastrech a velké investory. Pak by výstavbě nájemního bydlení, popřípadě dalším jiným formám bydlení, nemělo nic bránit. 

Tyto kroky mohou v nejbližších letech pomoci nastartovat výstavbu v ČR tak, aby docházelo ke kolaudaci zhruba 40 tisíc bytů ročně. To byl nejen předvolební slib vládní koalice, ale jedná se i o důležitý impuls pro restart výstavby dostupných bytů v ČR. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jiřího Havránka

Štítky komentář, Jiří Havránek, sněmovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: První krok pro dostupnější bydlení splněn  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.