Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Nedívejme se jen zaslepeně na hokejový stadion, ale mysleme i na ostatní sporty a na děti

V poslední době je hlavním tématem diskuse ve sportovní komunitě v Olomouci hokejový stadion nebo eventuálně multifunkční hala a to, kde budou naši olomoučtí hokejisté vlastně hrát. Uvědomuje si město vůbec, že zde máme i jiné sporty, píše sportovní činovník Michal Frantík.

Mé zamyšlení nebude o výhodách a nevýhodách multifunkční haly. Nejde jen o to, kolik město, region nebo stát může utratit, nebo zda si to mohou dovolit, protože být investorem neznamená, že to bude zadarmo pro sportovní veřejnost, kluby nebo dokonce pro město a region.

Mé uvažování zahrnuje i to, zda si město vůbec uvědomuje, že zde máme i jiné sporty. Snažím se pohlížet na všechny sporty z ptačí perspektivy. Sám jsem vášnivý cyklista, ale momentálně se angažuji ve ženském sportu, konkrétně v ženském fotbalu u Sigmy Olomouc. Když se zmíníte o velkém klubu, někoho to motivuje k respektu, ale na druhou stranu si někteří myslí, že více podpory by měly dostávat menší kluby a spolky, které slouží obecné veřejnosti.

Často o tom přemýšlím, protože se mé zaměření soustředí na pohybovou gramotnost, genderovou rovnost ve sportu, mládežnický sport a pohyb a sport sportovní veřejnosti. Tato témata jsou vždy důležitá a ceněná pro voliče před volbami. Po volbách však všichni rychle zapomínají na tuto podporu, což považuji za nesprávné a pokrytecké, jsme daleko od systémů například v Kanadě nebo v severských zemích.

Sám jsem nemohl uvěřit vlastním očím. Můžu upřímně říci, že jsem si neuvědomil, jak náročná je práce klubu jako Sigma s mládeží. Když se díváte z dálky, nemusíte si to uvědomovat. Když uslyšíte Sigma Olomouc, většina lidí si představí mužskou část Sigmy a Andrův stadion. Když se však dostanete dovnitř tohoto týmu, najednou si uvědomíte, kolik mládeže zde je. Je to ohromné číslo, zhruba 450 dětí. V týmu navíc je 166 registrovaných hráček, dívek, žen. Nyní ani nepočítám mužskou kategorii. A kolem tohoto celého mládežnického davu pracují mnozí profesionálové a nadšenci, jako jsou trenéři, vedoucí týmů, personál hřiště, kustodi, zdravotníci a další důležití lidé.

ZÁPISKY KONZERVATIVNÍHO VOLIČE: Má město zkušenosti, ptá se Richard Benýšek na plánovanou hokejovou halu

Richard Benýšek je významný podnikatel, mecenáš a vlivný člen olomoucké ODS, který v primárkách těsně nespěl v boji o první místo na kandidátce ODS pro loňské komunální volby. V Hanácké Drbně publikuje své zápisky, dnes jde o poznámky k plánované...

Když dorazíte na tréninkové hřiště v Řepčíně, je zde rušno od mládeže, dětí a dokonce i těch opravdu nejmladších. Avšak brzy si uvědomíte, že tyto děti nemají skutečně vhodné místo pro trénink. Bojují o každý kousek hřiště. I když je vše pečlivě a svědomitě naplánováno, prostor není dostatečný, není místo k převlékání a k tréninku.

Ale když se zaměříte na to, proč tomu tak je, zjistíte, že kolem tohoto fotbalového areálu je dostatek místa. Existuje však také plán postavit tisíce bytů, kde nakonec bude až 9000 obyvatel. V budoucnu zde bude park a pravděpodobně škola nebo mateřská škola. A tak mě napadá otázka: když budou děti těchto rodin chtít sportovat, kde bude prostor? Myslí na to někdo? Je to velmi důležitá otázka, která si zaslouží zvážení.

Chceme zdravou společnost, podporujeme pohyb, a když si uvědomím, že tady bude například 6000 bytů a v nich rodiny a jejich děti, kde tyto děti budou sportovat, hýbat se? Nikdo o tom nepřemýšlí a nikoho to nezajímá. Hlavní důraz se klade na obchod a tyto základní otázky jsou zcela zapomenuty. Ale uvědomte si, že travnaté plochy nebo dokonce umělá tráva, která může být využívána i v zimě, nebo vybudování workoutového hřiště a dalšího vybavení jsou to, co tato část Olomouce jistě potřebuje.

Proto se nedívejme jen zaslepeně na hokejový stadion a mysleme na tyto děti a na hledání a budování sportovišť i pro ně.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sigma Olomouc, Lenka Klopcová

Štítky komentář, Michal Frantík, hala, děti, mládež, sport, hokej, SK Sigma Olomouc, Olomouc, Kanada, Řepčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Nedívejme se jen zaslepeně na hokejový stadion, ale mysleme i na ostatní sporty a na děti  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.