Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Prodej městského majetku v Prostějově? Krátkodobé zisky versus dlouhodobá stabilita

V Prostějově rezonuje otázka prodeje městského majetku. Zastánci poukazují na to, že zbylý městský majetek je potřeba opravit a to je nutné z něčeho platit, ale opravdu chceme vytloukat klín klínem, ptá se v komentáři člen opozice a pirátský zastupitel Jan Mochťák.

Dům číslo 15 na Žižkově náměstí je na prodej. Město se tak chystá zbavit pěti bytových a dvou nebytových prostor s cílem získat prostředky na opravy jiných domů. Tento krok však vyvolává otázky o dlouhodobé strategii rozvoje městského bydlení a o tom, zda se nejedná o krátkozraký přístup k řešení finančních potřeb. 

Prostějov s populací 43 tisíc obyvatel disponuje zhruba tisícovkou bytů, což je v porovnání s jinými městy stejné velikosti nedostatečné. Na příkladu Krnova, který při polovičním počtu obyvatel spravuje 1500 bytů a neustále investuje do jejich modernizace a rozšiřování, je vidět, že existují efektivnější způsoby, jak zabezpečit dostupné bydlení pro všechny skupiny obyvatel.

Argument, že město nemá dostatek financí na opravy, ztrácí na váze v momentě, kdy se najdou prostředky na rekonstrukci fotbalového stadionu. To vyvolává další otázku ohledně priorit a způsobu, jakým jsou alokovány městské zdroje.

Město Prostějov prodává historický dům na náměstí. Z peněz chce financovat další opravy

Město Prostějov se rozhodlo prodat historický dům na Žižkově náměstí v centru. Za utržené peníze hodlá opravovat další městské budovy na náměstí. Cena je necelých dvacet milionů korun. Plán, který schválila městská rady, už vyvolal kritiku.

Zmíním proto několik alternativních řešení. Otevřeme diskusi pro zvýšení nájemného, které by bylo nižší přibližně o 30 až 40 procent než ceny tržní (asi 200 až 250 korun na metr čtvereční). Peníze by se mohly použít právě na opravy. Samozřejmě navýšení přizpůsobme tak, aby nepoložilo rizikové skupiny. Stejně tak můžeme otevřít diskuzi pro navýšení daňových odvodů z nemovitých věcí například v průmyslových oblastech, a vybrat tím více peněz do městského rozpočtu právě na rozvoj bytového fondu. Letos se navíc spouští řada dotačních titulů EU určených pro samosprávy, které můžeme využít na rekonstrukci, stavbu i výkup.

Negativní důsledky prodeje městského majetku zahrnují i riziko proměny dostupných bytů na luxusní rezidence, ztrátu kontroly nad správou nemovitostí nebo proměnu celých městských částí. 

Přestože správa městského bydlení může být náročná, její výhody pro strategický rozvoj města a jeho obyvatele jsou nezpochybnitelné. Prodej městského majetku představuje krátkodobé řešení, které může mít dlouhodobé negativní důsledky pro dostupnost bydlení a kvalitu života v Prostějově.

KOMENTÁŘ: Uplácíme v Olomouckém kraji mládež?

Olomoucký kraj už přes deset let formou stipendií podporuje středoškolské student(k)y maturitních i výučních oborů. Ovšem pouze těch technických. V roce 2020 přibyla zvláštní podpora studia na Jesenicku, a to všech středoškolských oborů, tedy bez...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky prodej, majetek, město, radnice, kritika, opozice, ANO, komentář, Prostějov, bydlení, oprava, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Prodej městského majetku v Prostějově? Krátkodobé zisky versus dlouhodobá stabilita  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.