Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Neděle 11. srpna 2024  |  Svátek má Zuzana
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Někdy se vyplatí chodit po centru Prostějova s otevřenýma očima a všímat si okolí

Léta z prostějovského magistrátu slýcháme různé mantry, jak skvěle po celá desetiletí město hospodaří nebo jak skvěle hospodaří zdejší Domovní správa. Ale při procházce centrem města si lze všimnout úplně jiných věcí, píše publicista Ivan Čech z Prostějova.

Díky odúmrtím, Benešovým dekretům, holocaustu a možná také díky znárodnění za komunistů vlastní město Prostějov v centru několik měšťanských domů, často s rozsáhlými dvorními trakty, a v nich po léta řadu prázdných bytů i nebytových prostor. Na opravy nejsou peníze, vymyslet, že by si je lidé opravili za své peníze z odpočtu z nájemného, se asi nikomu. Najít nějaký vhodný dotační titul, také nic, a tak se centrum města vylidňuje.

Magistrát po roce 1990 pohltil postupně tři velké obytné i průmyslové domy v samém centru a chuť neztrácí. Byty ale vymizely. Žádné startovací byty nebo byty pro mladé rodiny. A nakonec město sáhne k tomu, že domy bude prodávat, aby nahradilo zanedbanou údržbu. O tom, kdo je koupí, se občané dozví, až už bude pozdě.

Na druhé straně víme, že mladé lidi po studiích do Prostějova nic neláká, místa a úřady jsou zasypány známými známých, výběrová řízení jsou jen pro oko, byty nejsou a město stárne. Existují neradostné fotky z centra města z domů, které jsou majetkem města, a jsou tam po léta prázdné prostory. Například Školní ulice a dvorní trakt rodného domu Jiřího Wolkera. Velký byt, snad přes sto metrů čtverečných, je v prvním poschodí volný pěkných patnáct let. Šest oken vedle sebe.

Domníváte se, že by si ho nějací mladí lidé neuměli opravit?

KOMENTÁŘ: Prodej městského majetku v Prostějově? Krátkodobé zisky versus dlouhodobá stabilita

V Prostějově rezonuje otázka prodeje městského majetku. Zastánci poukazují na to, že zbylý městský majetek je potřeba opravit a to je nutné z něčeho platit, ale opravdu chceme vytloukat klín klínem, ptá se v komentáři člen opozice a pirátský...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivan Čech

Štítky glosa, byty, centru, nedostatek, dům, Prostějov, centrum města, Benešovy dekrety, Jiří Wolker, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Někdy se vyplatí chodit po centru Prostějova s otevřenýma očima a všímat si okolí  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.