Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

PO STOPÁCH... Jarmily Kurandové, slavné filmové Babičky. V olomouckém divadle ztvárnila 180 rolí

Existují jen dvě nezapomenutelné filmové Babičky – v roce 1940 ztvárněná herečkou Terezií Brzkovou, a v roce 1971, kterou hrála právě Jarmila Kurandová. Málokdo už ví, že Jarmila Kurandová byla patnáct let v Olomouci a zvárnila zde téměř dvě stě divadelních rolí.

Narodila se jako Marie Martínková ve Veselé u Počátek na Vysočině v početné rodině (měla deset sourozenců) chudého hajného. Vychovávala ji její teta v nedaleké Dobré Vodě, kde chodila do školy a hrála s místními ochotníky. Od patnácti let pracovala v Praze jako vychovatelka dětí, navštěvovala divadla a toužila se stát herečkou. Kamenných divadel tehdy u nás působilo pouze několik, ale po českém a moravském venkově putovala řada kočovných společností. K jedné z nich, k divadelní společnosti V. Housy, odešla v osmnácti letech na inzerát a proti vůli rodičů i M. Martínková. Následujících jedenáct let pro ni bylo jedinečnou školou – učila se herectví v praxi, hrála desítky rolí charakterově a typově různorodých, z nichž nejbližší jí byly postavy české klasiky – v Tylových hrách Dorotka ze Strakonického dudáka, Kačenka z Jiříkova vidění, Rozárka z Paličovy dcery, Terezka z Tvrdohlavé ženy, z jiráskovských úloh Hanička z Lucerny a Vojnarka. Hrála nejen dívky svého věku, ale záhy i dospělé ženy a babičky, tedy role, jež se jí časem stanou osudem.

U jedné z kočovných společností, jichž vystřídala několik, poznala svého budoucího manžela, herce Františka Kurandu (1889–1976), se kterým byli po válce společně angažováni do nově vzniklého ostravského Národního divadla moravskoslezského, v němž však odehráli pouze sezónu 1919–1920, neboť J. Kurandové činilo místní ovzduší zdravotní potíže. Po roce byli Kurandovi přijati do olomouckého Českého divadla, právě zahajujícího svou činnost. V Olomouci Kurandová spolupracovala s významnými režiséry (D. Želenským, O. Stiborem, F. Salzerem, hostujícími J. Kvapilem, G. Schmoranzem aj. Borem). Za patnáct let olomouckého působení vytvořila na 180 rolí, charakterních, tragických i komediálních. Z klasického českého repertoáru byla Jehličkovou i Šestákovou z Tylovy Paličovy dcery, kněžnou i Kláskovou v Jiráskově Lucerně, Dubskou ve Stroupežnického Našich furiantech, ale také Nyolou v Zeyerově Radúzovi a Mahuleně a profesorovou i Fankou z Čapkova Loupežníka. Ze shakespearovských postav ztvárnila chůvu v Romeovi a Julii, Gertrudu v Hamletovi, Regan v Králi Learovi, Paulinu v Zimní pohádce i Emílii v Othellovi. Vytvořila titulní postavu ve hře G. Zápolské Morálka paní Dulské i ve Shawově Živnosti paní Warrenové, byla Helenou Alvigovou z Ibsenových Strašidel, Ginou Ekdalovouz jeho Divoké kachny i dohazovačkou Teklou v Gogolově Ženitbě.

V roce 1935 odešli Kurandovi do Zemského (později Státního) divadla v Brně, kde si v inscenacích A. Pohorského, J. Skřivana a J. Škody J. Kurandová zopakovala některé olomoucké rolea ztvárnila desítky nových postav. Oproti Olomouci nebyly její role tolik různorodé, neboť v brněnských inscenacích se staly její úlohou především realisticky ztvárněné postavy zralých a starších žen, moudrých a chápajících.

V obdobných rolích po válce hrála také v desítkách filmů (v Krejčíkových filmech Týden v tichém domě Bavorová a ve Vsi v pohraničí Pavlasová, v Machově veselohře Trampoty oficiála Tříšky paní Tříšková, v Sobotově Čase jeřabin Františkova matka). Z historických postav uveďme její matky –  A. Jiráska (v Krškových Mladých letech), J. Koziny (ve Fričových Psohlavcích) a V. Vrbaty (v Dubových Synech hor). Kouzelné jsou její pohádkové babičky – hospodyně v Zemanově Pyšné princezně a chůva ve Fričově Princezně se zlatou hvězdou na čele.

Herecká dráha J. Kurandové vyvrcholila v roce 1971 vpravdě symbolicky – titulní rolí v Moskalykově televizním filmu podle Babičky B. Němcové. Tu v témže roce ztvárnila i v Mahenově divadle v režii J. Horana.

J. Kurandová spolupracovala také s rozhlasem, který využíval jejího vynikajícího přednesu, a televizí (televizní film A. Moskalyka Barometr, v níž hrála s L. Peškem, získal v roce 1969 Cenu kritiky na MTF v Monte Carlu).                                                       

  • V sezóně 1930–1931 inscenoval Oldřich Stibor jako uchazeč o místo režiséra olomoucké činohry Hauptmannovu sociálně-kritickou komedii Bobří kožich s J. Kurandovou jako pradlenou Wolfovou. Avantgardní režisér ve zkoušce obstál dokonale, neboť se stal šéfem činohry, která se jeho zásluhou stala přední českou scénou.
  • S olomouckým divadlem se Kurandovi rozloučili v Langrově komedii Velbloud uchem jehly. Kurandová ztělesnila Peštovou, kterou hrála několikrát již dříve, ale později i v Brně.
  • Poslední rolí, v níž J. Kurandová vystoupila, byla role báby v Jiráskově Lucerně, kterou v Brně v r. 1978 inscenoval E. Schorm.
  • Již za pobytu v Olomouci a poté i v Brně odmítala nabídky pražských divadel, ve kterých pouze hostovala, především ve 40. letech.
  • V letech 1953–1960 vyučovala na Divadelní fakultě JAMU.
  • Udělení titulu národní umělkyně (1971) v jejím případě pouze stvrdilo, jak J. Kurandovou chápaly generace jejích diváků.

---

Redakce Olomoucké Drbny děkuje Vlastivědnému muzeu a autorům knihy Osobnosti Olomouckého kraje za možnost zveřejnění původních textů.

Autoři | Foto Filmové studio Barrandov | Zdroj kniha Osobnosti Olomouckého kraje

Štítky Jarmila Kurandová, divadlo, herec, Olomouc, Terezie Brzková, Brno, režisér, Oldřich Stibor, Dobrá voda, a.s., Praha, Friedrich Salzer, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PO STOPÁCH... Jarmily Kurandové, slavné filmové Babičky. V olomouckém divadle ztvárnila 180 rolí  |  Historička  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.