Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V nízkoenergetickém domě zaplatíte až čtyřnásobně méně za energie než v běžné stavbě

PR článek

Rostoucí ceny energií donutily stavební firmy jednat a vymyslet, jak postavit dům, který bude výhodnější než běžné novostavby. Proto přišla vlna nízkoenergetických domů, které sice stojí o něco více, ale v horizontu několika let se investice majitelům vrátí.

S Tomášem Wolkerem, majitelem prostějovské stavební firmy, jsme již v minulosti udělali rozhovor. Najdete ho zde. Mohli jste se v něm dočíst zajímavosti o jeho projektu nízkoenergetických domů ve Vrahovicích. Nyní si shrneme, co je to vlastně nízkoenergetický dům, v čem je specifický, kolik můžete ušetřit a také se dozvíte o Velikonočních benefitech, které Tomáš Wolker připravil pro budoucí zájemce.

Energetické kategorie

Domy se dělí podle Průkazu energetické náročnosti budovy. Je to podobné abecední značení jako například u spotřebičů. Nejlépe je na tom dům s označením A. Toto označení mají pasivní domy, kde nedochází k úniku ohřátého vzduchu. Označení B znamená, že je dům velmi úsporný a kategorii C mají vyhovující a úsporné domy. Obytné domy ve Vrahovicích splňují kritéria pro skupinu B. Nejmenší spotřebu tepla mívají takzvané pasivní domy (kategorie A), ty ale vyžadují mnohem náročnější postupy při projektování a výstavbě. Nízkoenergetický dům je tedy v současnosti jakýmsi kompromisem mezi pasivním domem a běžnou výstavbou.

U nízkoenergetického domu je spotřeba tepla při běžném provozu zhruba čtvrtinová oproti běžným domům. Tepelná náročnost je tedy nižší než 50 kWh/m2 za rok oproti běžným 170 kWh/m2 za rok. Konkrétně v nízkoenergetických domech ve Vrahovicích vycházejí měsíční náklady na 2000 Kč až 2200 Kč.

Odlišnosti od klasické stavby

Nízkoenergetický dům poznáte hlavně podle toho, že má kompaktní tvar, to kvůli tomu aby lépe udržel teplo. Mezi další odlišnosti od běžné stavby patří nadstandartní tepelná izolace, speciální větrání s rekuperací tepla a okna orientovaná na jih. Kvůli náročnější technologii při stavbě nízkonákladového domu je pořizovací cena vyšší než u „obyčejné“ stavby. Zakomponování zpětného získávání tepla nebo ohřevy elektrických zásobníků jsou nákladné metody, na kterých ovšem nízkoenergetický dům stojí. V horizontu deseti až patnácti let se však vysoká počáteční částka vykompenzuje ušetřenými penězi za energie.

Velikonoční benefity

S blížícími se Velikonocemi firma Tomáš Wolker stavebnictví s.r.o. připravila Velikonoční benefity pro nové zájemce o novostavby. Cena nízkoenergetického domu ve Vrahovicích je 3 399 900 Kč. Až pro pět kupujících jsou připraveny bonusy v podobě auta na rok, pračky, myčky a dalších spotřebičů.

1. cena - auto na rok zdarma - Škoda Rapid v operativním leasingu
2. cena - sestava horkovzdušné trouby a mikrovlnky
3. cena - pračka
4. cena - sušička
5. cena - myčka

Čtěte více:

 

 

Autoři | Foto Jan Kvapil

Štítky nízkoenergetický dům, dům, energie, Vrahovice, Velikonoce, Petr Fiala, Mňága a Žďorp, Mora (firma)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nízkoenergetickém domě zaplatíte až čtyřnásobně méně za energie než v běžné stavbě  |  Život & styl  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.