Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Uničově se vyrábí podvozky pro nové odpaliště vesmírných raket Ariane 6

Mohutné podvozky pro nové mobilní odpaliště vesmírných raket Ariane 6 na kosmodromu ve Francouzské Guyaně vyrábí strojírensko-metalurgická společnost Unex z Uničova na Olomoucku. Zakázka je na 16 sad podvozků a spojovacích prvků, celkem jde o dodávku zhruba 810 tun ocelových konstrukcí, informoval ředitel produktové skupiny těžké strojírenství společnosti Unex Michal Kemler. Hodnota kontraktu nebyla zveřejněna.

Unex podle Kemlera uspěl v několikastupňovém výběrovém řízení. „Šlo o jedno z nejnáročnějších výběrových řízení, které jsme kdy v Unexu absolvovali. Úspěch nás těší o to více, že hodnotícím kritériem nebyla pouze cena, ale především celková kvalita," uvedl Kemler. Unexu v tendru na dodávku podvozků pro mobilní odpaliště raket Ariane 6 pomohly jeho reference. Uničovský podnik totiž vyrábí podvozky pro kolesová a lopatová rypadla, nakladače, zakladače a další těžkotonážní stroje. „Dodáváme těm nejnáročnějším zákazníkům z řad předních světových průmyslových korporací," podotkl Kemler.

Nadrozměrný náklad bude přepraven do přístavu a poté jej loď přes Atlantský oceán dopraví na kosmodrom Evropské vesmírné agentury ve Francouzské Guyaně, kde je už v plném proudu stavba nového mobilního odpaliště. Raketa Ariane 6 by se na oběžnou dráhu kolem Země měla poprvé vydat v roce 2020, kdy nahradí dosud používanou raketu Ariane 5.

Na výrobě hlavních částí rakety Ariane 6 se podílejí Španělé, Italové, Němci, Belgičané, Francouzi a několik dalších zemí. Další firmy a státy pracují na výstavbě nového odpaliště. Právě pro mobilní budovu odpaliště jsou určeny podvozkové sety, které Unex vyrábí pro partnerskou společnost Eiffage Métal.

V uničovském závodě Unexu se podvozkové sety pro odpalovací rampu Ariane 6 nejen vyrobí, ale také smontují včetně pohonů, elektrických komponentů a hydraulických rozvodů. Technici podvozky v Unexu zkušebně oživí, aby vyzkoušeli jejich funkčnost a pozdější snadnou aplikaci na montážním místě ve Francouzské Guyaně.

Strojírensko-metalurgická společnost Unex předloni zvýšila tržby meziročně o šest procent z 2,405 miliardy korun v roce 2015 na 2,56 miliardy. Ve finančních plánech na rok 2017 vedení Unexu očekávalo meziroční růst tržeb o deset procent.

Skupina Unex se specializuje na vývoj, výrobu, montáž a modernizace kolesových rypadel pro těžbu nerostných surovin. Vyrábí také velké svařované ocelové konstrukce. Většinu produkce vyváží do zahraničí. Ve třech závodech v Uničově, Olomouci a slovenské Snině skupina Unex zaměstnává zhruba 2000 lidí. Stoprocentním vlastníkem akciové společnosti Unex je firma ARCADA Capital.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky rakety, vesmír, věda, technika, Uničov, podvozek, Unex, Ariane 6, Francouzská Guyana, Olomoucký kraj, Evropská kosmická agentura, ARCADA Capital, a.s., Atlantský oceán, Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Uničově se vyrábí podvozky pro nové odpaliště vesmírných raket Ariane 6  |  Život & styl  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.