Počasí dnes30 °C, zítra27 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

Celkem 724 případů nákazy v kraji. V Otinovsi museli zavřít mlékárnu

V Olomouckém kraji během dneška přibylo dalších pět případů onemocnění covid-19, za posledních 24 hodin je jich tak dohromady o sedm víc. Ministerstvo zdravotnictví, jehož údaje zahrnují všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji, tak nyní eviduje 724 případů. Počet obětí v souvislosti s tímto onemocněním zůstává na 16. Počet vyléčených vzrostl podle krajské hygienické stanice již na 554.

Nové případy pocházejí z Prostějovska, uvedli hygienici. Podle Mladé fronty se nakazila více než desítka zaměstnanců mlékárny v Otinovsi, která je nyní uzavřená. Podle ředitelky protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růženy Haliřové již další případy nepřibyly. „Je to stále 11 případů. Nezvažujeme zavírání oblastí podobně jako na Litovelsku. Zjistit, odkud nákaza přišla, je zatím brzo, probíhá zatím trasování, karanténní opatření, indikace k odběrům. V dnešní době, kdy jsou opatření rozvolňována, to však bude složitější,“ řekla ve středu Haliřová.

Ředitelka Mlékárny Otinoves Hana Zouharová řekla, že firma přerušila provoz na dva týdny, a to včetně podnikové prodejny. Opatření platí od pátku a všichni zaměstnanci, kterých je v podniku zhruba pět desítek, podstupují testy. „V karanténě jsou preventivně všichni, tedy i ti, kteří mají test negativní. Situaci konzultujeme s hygieniky. Pro odstávku jsme se rozhodli sami, ochrana zdraví je teď pro nás prioritou,“ uvedla Zouharová.

Zdroj nákazy vedení Mlékárny Otinoves, která je tradičním producentem sýru Niva, nezná a nechce o něm spekulovat. Podle ředitelky firma takovou informaci nemá ani od hygieniků a epidemiologů. „V této situaci jsme pochopitelně nikdy nebyli. Máme téměř devadesátiletou tradici, jsme malá mlékárna s majoritním podílem zemědělců a oceňovaným produktem. Virus může, bohužel, dostat kdokoli,“ podotkla Zouharová.

Olomoucká krajská hygienická stanice nyní eviduje v kraji 704 případů. Ještě před týdnem bylo na celém Prostějovsku 48 potvrzených případů a nárůst byl do té doby minimální, podle údajů z dnešního podvečera je jich nyní 69. Oproti sousednímu Olomoucku je to stále zhruba devítina případů, na Olomoucku nyní hygienici evidují 531 případů. Na Přerovsku je od počátku pandemie prokázáno 48 případů onemocnění, na Šumpersku je jich 45 a na Jesenicku 11 případů, uvedli hygienici.

Většina nakažených v Olomouckém kraji se už z nemoci covid-19 vyléčila. Do pondělního večera se uzdravilo již 554 lidí, za posledních 24 hodin jich přibylo dalších 11. Podle rozdílu nemocných a vyléčených je na tom v kraji nejlépe nyní Šumpersko, kde má pozitivní test už jen jeden pacient. Během dneška bylo provedeno 201 odběrů a v nařízené karanténě je nyní 249 lidí.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, potraviny, Olomoucký, mlékárna, Otinoves, Olomoucký kraj, nemoc, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, okres Prostějov, Mladá fronta, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celkem 724 případů nákazy v kraji. V Otinovsi museli zavřít mlékárnu  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.