Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Kapacity prostějovské nemocnice nestačí. Nové očkovací centrum vznikne v kulturáku

Prostorové kapacity očkovacího centra v prostějovské nemocnici dosáhly svého maxima, více než 200 osob denně by zde zdravotníci už nezvládli naočkovat, a tak od dnešní půl deváté ráno probíhá očkování proti nemoci covid-19 v novém očkovacím centru v Prostějově, které bylo zřízeno v budově Společenského domu v Komenského ulici. Denně by mělo být naočkováno až pět stovek zájemců.

Společenský dům má oproti nemocnici nekolik výhod

„Máme připravena očkovací místa, zázemí pro zdravotnický personál a administrativu. Jako vybavení byl navezen mobiliář, výpočetní technika a podobně,“ říká primátor města Prostějova František Jura.

Podle Jury má umístění centra pro očkované hned několik výhod. „Jde o střed města, poměrně snadno dostupný městskou hromadnou dopravou i vozidlem. Prostory jsou dostatečně velké jak pro očkující zdravotníky, tak pro čekající obyvatele, dostatečný prostor zde nalezne i administrativa,“ uvedl primátor a dodal, že přijet na očkování autem by vzhledem k nedalekému parkovišti neměl být problém.

Provoz od pondělí do pátku

Očkovací centrum bude v provozu od pondělí do pátku každý den osm hodin. „V případě velkého zájmu obyvatel o co nejrychlejší vakcinaci a dostatečného množství očkovacích látek bude možno pracovní dobu prodloužit i na víkend,“ uvedla mluvčí města Prostějova Anna Kajlíková.

Zda bude nutné kapacitu stávajících očkovacích míst v nemocnicích v rámci Olomouckého kraje dále navyšovat, to ukáže průběh očkování a objem dodávek vakcíny v dalších dnech a týdnech. „Jednání o navýšení kapacity, popřípadě přemístění očkovacího centra, v současné době probíhají v Přerově a v případě potřeby jsou k podobným jednáním připraveny i další nemocnice. Pokud by v blízké budoucnosti byl skutečně dostatek vakcíny, na Jesenicku by mohlo nové očkovací místo vzniknout také v Sanatoriu Edel ve Zlatých Horách,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Očkování v pěti boxech zároveň

Město se do vybudování vakcinačního centra ve Společenském domě pustilo ve spolupráci se společností AGEL Středomoravská nemocniční. Prostějovská nemocnice zajistí pro provoz centra zdravotnický personál. Denně bude v centru potřeba až pět lékařů a pět sester, očkovat se může až v pěti boxech zároveň.

Lidé, kteří jsou k očkování již přihlášeni na původní místo do prostějovské nemocnice, budou moci přijít v původně vybraném termínu na nové místo, tedy do Společenského domu. „Na plynulém provozu se bude podílet manažerka provozu, hostesky a administrátoři. Důležité bylo také zajistit IT podporu, počítačovou síť, počítače, tiskárny, vytvořit speciální vyvolávací systém, nastavit hygienicko – epidemiologický režim a další úkony,“ doplnila hlavní sestra prostějovské nemocnice Marie Jouklová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMPv

Štítky očkování, covid, nemoc, Prostějov, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., očkovací centrum, Společenský Dům, zdravotnický pracovník, František Jura, Olomoucký kraj, Dalibor Horák, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacity prostějovské nemocnice nestačí. Nové očkovací centrum vznikne v kulturáku  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.