Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Za týden přibylo v kraji 419 případů koronaviru. Zrychluje se očkování

, aktualizováno 21. května 2021, 15:31

Za uplynulý týden přibylo v Olomouckém kraji 419 nových případů onemocnění covidem-19, což je o 81 případů méně než předtím. Počty nákaz nadále klesají, byť tempo již není tak rychlé. Zvýšilo se však tempo očkování, jen za čtvrtek vakcínu obdrželo 5054 lidí.

V kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli dostala alespoň jednu dávku již třetina obyvatel. "Myslím si, že s průběhem a stavem očkování můžeme být v Olomouckém kraji spokojeni," uvedl hejtman Josef Suchánek.

Nejvyšší očkovanost je u seniorů, jejichž vakcinace byla zahájena v lednu. "U kategorie 80 plus jsme na 75 procentech proočkování, stejně tak u kategorie 70 plus," podotkl Suchánek. Dodal, že očkování nabírá obrátky také u mladších věkových kategoriích, které přicházejí na řadu.

V Olomouckém kraji bylo dosud spotřebováno 256 662 vakcín, aspoň jednu dávku vakcíny proti novému koronaviru dostala zhruba třetina z 527 000 obyvatel, kterých se očkování týká. Obě dávky vakcíny obdrželo necelých 13 procent obyvatel. Podle hejtmana by se tempo očkování v kraji mělo v příštích týdnech dál zrychlovat.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel má nyní Olomoucký kraj 68 případů nákaz za posledních sedm dní, před týdnem bylo evidováno 79 případů.

"I nadále dochází k poklesu v počtu pozitivně testovaných. Data potvrzují klesající trend ve všech věkových kategoriích, včetně kategorie osob nad 65 let. Dochází tak k postupné stabilizaci aktuální epidemické situace, včetně stabilizace na zátěž nemocnic," řekla dnes mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

V tomto týdnu bylo v Olomouckém kraji ve školách provedeno u dětí či žáků celkem 56 095 antigenních testů, 28 z nich bylo pozitivních.

Nad hranicí sta případů se nyní v kraji pohybuje stále okres Šumperk, kde je evidováno 107 případů na 100 tisíc obyvatel, sousední okres Jeseník jich má pouze 13. Na Olomoucku je to 65, na Přerovsku 57 a na Prostějovsku 64 případů na 100 tisíc obyvatel.

V tomto týdnu překročily počty hranici sta případů za 24 hodin pouze v pondělí, kdy bylo ve statistikách zaznamenáno 104 případů. V úterý jich bylo 88, ve středu 81 případů a za čtvrtek je evidováno 54 případů. Od počátku pandemie onemocnělo v kraji novým typem koronaviru 92 527 lidí, 1694 v souvislosti s touto nemocí zemřelo.

Epidemie v kraji dál slábne. Ve čtvrtek dostalo vakcínu přes pět tisíc lidí

V Olomouckém kraji dál klesají počty nakažených covidem-19. Za uplynulý týden přibylo 500 případů, v mezitýdenním srovnání to je o 175 méně. Za posledních sedm dní je tak na 100 tisíc obyvatel evidováno 79 případů. Zvýšilo se i tempo očkování, za...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKK

Štítky koronavirus, statistika, očkování Olomoucký kraj, očkování, COVID-19, Olomoucký kraj, vakcína, Josef Suchánek, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden přibylo v kraji 419 případů koronaviru. Zrychluje se očkování  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.