Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Psi odhalí covid lépe než antigenní testy, přesvědčili se olomoučtí lékaři

Nezisková organizace Search and Rescue Czech Republic lékařům z Fakultní nemocnice v Olomouci v uplynulých dnech předvedla, jak mohou speciálně vycvičení psi odhalit nákazu koronavirem. Fenka münsterlandského ohaře Nena rozpoznala pozitivní vzorek už za několik vteřin.

"Do projektu se Fakultní nemocnice zapojila již v půlce prosince loňského roku jako jedna ze tří nemocnic v České republice. Díky ochotě a spolupráci našich zaměstnanců na covidových odděleních a geriatrických odděleních se podařilo zajistit od našich pacientů na tři stovky covid pozitivních i negativních vzorků," potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Olomoucká nemocnice se tak stala stěžejním partnerem celého projektu. "Účast naše zaměstnance zatížila odběrem vzorku, který trvá kolem 20 minut, ale i vypisováním formulářů a vedením evidence testovaných osob," dodal mluvčí.

Výsledkem je však poměrně spolehlivá a hlavně blesková metoda rozpoznání nákazy. Speciálně vycvičená fenka münsterlandského ohaře Nena dokázala rozpoznat pozitivní vzorek už za několik vteřin.

Metoda výcviku je standardní. Při správném určení pozitivního vzorku pes dostane odměnu. Díky tomu si pozitivní vzorek zapamatuje a je schopen ho rozpoznat s úspěšností až 95 procent. To je lepší výsledek, než jakého dosahuje většina antigenních testů.

Některá plemena jsou pro tuto práci vhodnější, nejlepších výsledků dosahují lovečtí psi, jejichž čichové schopnosti jsou výjimečné.

Vedoucí projektu speciálního výcviku psů organizace Search and Rescue Czech Republic kynolog Gustav Hotový dodává, že kromě spolehliovosti a rychlosti je metoda také levná.

Podle serveru euro.cz však úřady ani ministerstvo zdravotnictví zatím o tuto metodu zájem neprojevily.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNO

Štítky pes, čich, covid, koronavirus, Fakultní nemocnice, Olomouc, COVID-19, Česko, Fakultní nemocnice Olomouc, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Chudáček

Potřebují, aby jim někdo zaplatil ty jejich předražené testy z Číny. A ne aby nějaký pes zadarmo odhaloval pozitivní....

Středa, 26. května 2021, 12:36Odpovědět

Psi odhalí covid lépe než antigenní testy, přesvědčili se olomoučtí lékaři  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.