Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Plánujete cestu do Chorvatska? Přečtěte si vše podstatné, co potřebujete před dovolenou vědět

Chorvatská vláda nečekaně změnila podmínky pro vstup do země pro celou Evropu včetně Česka. Od 1. července je nutné potvrzení o očkování, negativním PCR testu nebo antigenním testu či potvrzení o prodělané nemoci. Od téhož dne platí i Covid pas, který má cestování mezi zeměmi Evropské unie výrazně ulehčit.

Vstup do Chorvatska

Pro vstup do země je potřeba buď Covidpas, nebo potvrzení o negativním PCR testu (ne starší 72 hodin od odběru) nebo negativním antigenním testu (ne starší 48 hodin od odběru). Antigenní test musí být proveden testovací sadou, která je zveřejněna ve Společném seznamu Evropské rady. Potvrzení musí obsahovat název výrobce použitého testu nebo jeho komerční název. Test musí být proveden akreditovanou laboratoří.

Jednou z dalších možností je potvrzení o očkování oběma dávkami vakcíny používané v EU. Podmínkou je uplynutí nejméně 14 dnů od druhé dávky, nebo potvrzení o první dávce, od které uběhlo více než 22 dnů. Vstup do země je umožněn také osobám, které mají potvrzení o prodělané nemoci covid-19.

Pokud lidé při vstupu nesplní ani jednu z uvedených podmínek, bude jim na vlastní náklady na hranicích proveden PCR test. Do jeho výsledku musí být v karanténě.

Všechna uvedená pravidla se nevztahují na děti do 12 let. Rodiče však musejí podmínky splnit. Lidé, kteří míří do Chorvatska, by měli také vyplnit epidemiologický formulář, který je i v češtině na webu Ministerstva zdravotnictví.

Od července platí také Covid pas, který má usnadnit cestování napříč evropskými státy. Je bezplatný a uznávají ho všechny země Evropské unie, ale i Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Pas má digitální i papírovou podobu. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen na své twitteru zveřejnila video, ve kterém ukazuje bezproblémové přijetí Covid pasu na hranicích a říká, že evropský certifikát je určený pro všechny občany Evropské unie, kteří podstoupili test, jsou očkováni nebo nemoc prodělali.

Omezení

V Chorvatsku platí povinné nošení roušek ve veřejných vnitřních prostorách. Platí zákaz prodeje alkoholu od třiadvacáté do šesté hodiny ranní. Do restaurací a služeb není potřeba žádné další potvrzení o bezinfekčnosti.

Návrat zpět

I přesto, že je Chorvatsko zařazeno mezi země s nízkým rizikem nákazy, je podle nového nařízení ministerstva zdravotnictví od 9. července potřeba test při návratu ze zahraničí. Bez testu občan nemůže nastoupit zpět do zaměstnání. Pro prokázání bezinfekčnosti nebude stačit ani 22 dní po první dávce očkování. Denní přírůstky rostou, a tak vláda zase zpřísňuje.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto | Zdroj Ministerstvo zdravotnictví, ČTK, BESIP

Štítky cestování, Chorvatsko, Covidpas, omezení, koronavirus, testování, léto, Evropská unie, nemoc, očkování, rychlý antigenní test, covidový pas, Evropa, Česko, Evropská rada, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánujete cestu do Chorvatska? Přečtěte si vše podstatné, co potřebujete před dovolenou vědět  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.