Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Olomoucká nemocnice nabídne ode dneška zájemcům kloktací testy

Fakultní nemocnice Olomouc nabídne ode dneška zájemcům o testování na covid-19 kromě klasických PCR testů prováděných pomocí odběru vzorku z nosohltanu i možnost nechat se vyšetřit prostřednictvím kloktacích testů. Nemocnice denně zvládne testovat na koronavirus stovky lidí.

"Sada Gargtest je založená na principu kloktání dutiny ústní a hltanu," řekl mluvčí nemocnice Adam Fritscher

Pro část lidí je klasický test značně nepříjemný a využití stěrové tyčinky v nosohltanu nezvládají. "Některé dokonce tento typ odběrů přímo odrazuje. Jsme proto rádi, že můžeme nabídnout alternativní způsob," uvedla náměstkyně ředitele Fakultní nemocnice Olomouc Andrea Drobiličová.

Odběrové místo je v budově F. Příprava prostor určených k odběrům určených pro kloktací testy trvala necelý týden. "Vedle stávajícího odběrového místa jsme nechali přistavit dvě unimo buňky, které byly napojeny na inženýrské sítě, aby bylo možné zajistit komfort a bezpečí při této technice odběru," podotkla Drobiličová.

Rezervovat odběr kloktací sadou si lidé mohou v rezervačním kalendáři na webu nemocnice. "Osoby, které jsou účastny veřejného zdravotního pojištění v České republice, mají stejně jako v případě odběru výtěrem z nosohltanu nárok na dva testy měsíčně zdarma," podotkl Fritscher.

Firma, která testovala lidi na radnici v Prostějově, dostala pokutu. Neměla oprávnění

Soukromá firma, která v prostorách prostějovské radnice prováděla testy na koronavirus, dostala od Krajského úřadu pokutu za porušení zákona. K testování totiž neměla oprávnění. Firmu tehdy doporučovali primátor Prostějova František Jura (ANO) a...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto gargtest.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, testování, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká nemocnice nabídne ode dneška zájemcům kloktací testy  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.