Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Firma, která testovala lidi na radnici v Prostějově, dostala pokutu. Neměla oprávnění

Soukromá firma, která v prostorách prostějovské radnice prováděla testy na koronavirus, dostala od Krajského úřadu pokutu za porušení zákona. K testování totiž neměla oprávnění. Firmu tehdy doporučovali primátor Prostějova František Jura (ANO) a šéf krajské hospodářské komory Bohuslav Švamberk.

Primátor Prostějova František Jura (ANO) na začátku letošního roku zval zaměstnance radnice a strážníky městské policie na antigenní testování na koronavirus. Řada z nich toho využila a v prostorách magistrátu se nechala otestovat.

Olomoucká firma KoRo Medics, která testování prováděla, k tomu ovšem neměla zákonné povolení. 

"Společnost KoRo Medics je vinna, tím, že dne 19. 02. 2021 v rozporu se zákonem o zdravotních službách poskytovala zdravotní služby bez oprávnění k poskytování zdravotních služeb, neboť jako právnická osoba prostřednictvím svých pracovníků prováděla zaměstnancům města Prostějov a strážníkům Městské policie na adrese nám. T. G. Masaryka 130/14 testování na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 včetně jejich vyhodnocení, čím se dopustila přestupku podle zákona o zdravotních službách," stojí v rozhodnutí Krajského úřadu Olomouc.

Krajský úřad za to společnosti KoRo Medics uložil pokutu ve výši 10 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, firma se proti němu neodvolala. Úředníci začali celou věc prověřovat, jakmile se objevila v médiích.

"Správní orgán po vyhodnocení všech nashromážděných podkladů nemá pochyb, že společnost KoRo Medics poskytovala zdravotní služby podle zákona o zdravotních službách, avšak za situace, kdy nedisponovala žádným rozhodnutím o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb," uvedli v rozhodnutí vedoucí odboru zdravotnictví na kraji Bohumil Kolář a vedoucí oddělení správních činností ve zdravotnictví Pavel Hanák.

Primátor Prostějova mlčí. Vysvětlení se vyhýbá

Společnost s ručením omezeným KoRo Medics vznikla letos 20. ledna, má základní kapitál 20 tisíc korun a hlavním majitelem je pětatřicetiletý prostějovský podnikatel Jiří Rolný. Ten má v Domamyslicích u Prostějova firmu Hestia – Welt, která prodává okna, dveře, lodžie a vrata.

Jak je možné, že zahájil testování lidí na koronavirus bez zákonných povolení, Rolný nevysvětlil. Nezvedá totiž telefon.

"Odběry prováděli zdravotníci společnosti KoRo Medics a vyhodnocení provedených testů prováděli zdravotníci společnosti KoRo Medics dle pokynů v návodu k použití," potvrdil nicméně Rolný ve svém stanovisku pro olomoucký Krajský úřad.

Vysvětlení se vyhýbá také primátor Prostějova Jura, který na nezákonné testování zval zaměstnance magistrátu. Telefon Jura nezvedá a na otázky zaslané elektronickou poštou nereagoval.

Předsedovi hospodářské komory nezákonné testování nevadí

Na začátku roku společnost KoRo Medics a její nezákonné testování podporoval také předseda Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje Bohuslav Švamberk

Švamberkovi nevadí, že firma testovala lidi na koronavirus bez zákonných oprávnění.

"Firmu hájím dál a jsem rád, že funguje. Zvládli jsme, co šlo, a že dostali pokutu, mi nevadí. Dokonce jsem si stěžoval na krajskou hygienu, že se zdržovaly licenční postupy. Nikdo nebyl poškozen, nikomu nebylo ublíženo. Pokutu dostáváte i za parkování," prohlásil šéf krajské hospodářské komory.

Společnost KoRo Medics získala oprávnění k poskytování zdravotních služeb od olomouckého krajského úřadu až v březnu letošního roku.

V Olomouckém kraji přibylo za týden 20 případů covidu, o jeden více

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 20 případů nákaz covidem-19, v mezitýdenním srovnání je to nárůst o jeden případ. Klesající křivka se tak pravděpodobně zlomila - o týden dříve byl přírůstek poloviční, vyplývá z informací ministerstva...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky test, covid, koronavirus, KoRo Medics, pokuta, Jura, Švamberk, Prostějov, radnice, František Jura, krajský úřad, Hospodářská komora, COVID-19, ANO 2011, Tomáš Garrigue Masaryk, Bohumil Kolář, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma, která testovala lidi na radnici v Prostějově, dostala pokutu. Neměla oprávnění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.