Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Třetí dávka očkování v kraji příliš neláká. Předpokládáme nárůst, říká koordinátorka

Očkování třetí dávkou proti onemocnění covid-19 se rozbíhá v Olomouckém kraji. Tempo zatím není podle krajské koordinátorky Jarmily Kohoutové vysoké, odstup osmi měsíců od druhé dávky mají převážně zdravotníci. Posilující dávku doporučují lékaři především lidem z rizikových skupin.

„Do konce uplynulého týdne bylo proočkováno posilující dávkou do sto padesáti osob. Předpokládáme, že to bude narůstat. Teď se k očkování dostali jen ti, co byli mezi prvními a byli očkovaní kolem 25. ledna. Dá se očekávat, že zájem zvýší,“ uvažuje krajská koordinátorka očkování Jarmila Kohoutová z Fakultní nemocnice Olomouc. Podle stanoviska Evropské agentury pro léčivé přípravky by se odstup mezi druhou a třetí dávkou mohl ještě o dva měsíce zkrátit.

Proočkovanost zdravotníků ve Fakultní nemocnici Olomouc je okolo 72 procent. „Každý by si potřebu očkování měl posoudit sám. Někteří prodělali onemocnění a jsou i naočkovaní.  Je to samozřejmě na zvážení zaměstnanců,“ podotkla Kohoutová.

Pro rozhodnutí o potřebě další dávky očkování může napovědět i test na protilátky, těch provedli v olomoucké nemocnici v letním období okolo tří stovek měsíčně. Vláda doporučuje další dávku vakcíny lidem nad 60 let či osobám s chronickými onemocněními a oslabenou imunitou.

"Aktuálně je v Fakultní nemocnici Olomouc hospitalizováno s nákazou koronavirem 7 pacientů, jeden člověk je na jednotce intenzivní péče," informoval mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Při loňském vrcholu epidemie se nemocnice v jeden čas starala až o 160 pacientů s covidem-19.

V celém Olomouckém kraji se nyní denně aplikuje zhruba 400 dávek, zájem se snaží podpořit kampaně nejen ze strany státu. Zástupci kraje požádali podle Kohoutové starosty obcí s rozšířenou působností, aby zjistili zájem o očkování v místech, kde je nízká proočkovanost. Na místo by pak vyrazil očkovací tým.

„Mobilní tým fakultní nemocnice byl v posledních 14 dnech v Uničově, kde očkoval ve městě a ve firmách, dále v Hanušovicích a ve Ptení. Pokud je rozumný počet zájemců, tak mobilní týmy vyjíždí,“ uvedla Jarmila Kohoutová a dodala: „Krajská hygienická stanice oslovila firmy, ale efekt a zpětná vazba je v tomto případě minimální.“

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice, COVID-19, koronavirus, očkování, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomoucký kraj, nemocnice, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí dávka očkování v kraji příliš neláká. Předpokládáme nárůst, říká koordinátorka  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.