Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Nemocnice v Hranicích zakázala kvůli respiračním onemocněním návštěvy. Jinde platí zpřísněný režim

Nemocnice v Hranicích na Přerovsku kvůli rostoucímu počtu respiračních onemocnění zakázala návštěvy u pacientů na všech svých odděleních. Ostatní nemocnice v Olomouckém kraji návštěvy zatím nezakázaly, ale zpřísňují režim.

Lidé, kteří nyní chtějí navštívit pacienty, musí dodržovat nejen platná hygienická nařízení, ale i zpřísněná pravidla pro návštěvy, aby se minimalizovalo riziko přenosu nachlazení, chřipky nebo koronaviru.

"O zákazu návštěv v tuto chvíli neuvažujeme," řekl mluvčí Adam Knesl ze společnosti Agel, která provozuje nemocnice v Prostějově, Přerově, Šternberku a Jeseníku. Návštěvy zatím neomezila ani Vojenská nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc a Nemocnice Šumperk.

Podmínkou pro povolení návštěvy je ovšem ukončené očkování, negativní test či prodělaná nemoc covid-19, od jejíhož potvrzení PCR testem nesmí uplynout více než šest měsíců.

Návštěva pouze po konzultaci s lékařem

Například návštěvy v Nemocnici Šumperk povolují primáři jednotlivých oddělení. "Délka návštěvy je omezena na maximálně 30 minut a je udělena vždy jen jedné osobě u daného pacienta," řekla mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Návštěvy pacientů ve FN Olomouc jsou podle mluvčího Adama Fritschera umožněny po konzultaci s ošetřujícím lékařem. "Samozřejmostí jsou při návštěvě pacienta ochranné pomůcky, jako je respirátor. Doporučujeme ale všem zvážit, zda je návštěva pacienta opravdu nutná," uvedl Fritscher.

Zákaz návštěv nelze vyloučit i jinde  

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji postupně sílí. Za uplynulých sedm dní do minulého čtvrtka bylo v kraji potvrzeno 600 nákaz, zatímco předchozí týdenní přírůstek obnášel 344 případů. V pondělí v kraji přibylo 188 nových případů, což je nejvyšší denní přírůstek od konce dubna.

"Nadále sledujeme epidemiologickou situaci, která se bohužel nevyvíjí dobrým směrem, takže případná další omezení návštěv nemůžeme zcela vyloučit," podotkla Hanke.

Pacientů s covidem na JIP je zatím málo

FN Olomouc kvůli rostoucímu počtu hospitalizovaných pacientů nakažených koronavirem minulý týden pro tyto lidi vyčlenila dalších šest lůžek na jednotce intenzivní péče, celkem jich má nyní v režimu covid-19 k dispozici deset.

"Aktuálně máme na JIP pět pacientů s koronavirem," uvedl Fritscher. Loni v listopadu vyžadovaly intenzivní péči zhruba čtyři desítky pacientů, kteří tehdy byli v souvislosti s nákazou koronavirem hospitalizováni ve FN Olomouc.

Personál Nemocnice AGEL Prostějov se nyní na infekčním oddělení stará o 11 pacientů, z toho jeden leží na ARO. V Nemocnici AGEL Přerov je hospitalizován jeden člověk s koronavirem. Ve šternberské a jesenické nemocnici podle Knesla žádný pacient s koronavirem není.

Olomoucká Fakultní nemocnice rozšířila covidovou JIP. Nárůst však zatím není dramatický

Kvůli nárůstu případů musela Fakultní nemocnice v Olomouci ode dneška rozšířit své covidové jednotky intenzivní péče. Lékaři však uklidňují, že zatím nejde o nic dramatického. Na JIP je nyní pět pacientů, celkem je v nemocnici s covidem devět...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Hranice

Štítky nemocnice, návštěvy, zákaz, Hranice, Olomoucký kraj, návštěva, pacient, COVID-19, Nemocnice Hranice, Fakultní nemocnice Olomouc, Nemocnice Šumperk, okres Přerov, Agel, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Hranicích zakázala kvůli respiračním onemocněním návštěvy. Jinde platí zpřísněný režim  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.