Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Olomouci se o víkendu nechaly naočkovat stovky lidí. Zájem roste, ale koronavirus rozděluje společnost

Stovky lidí se o víkendu nechaly naočkovat proti koronaviru ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kam mohli přijít i zájemci bez registrace. Před očkovacím centrem se po oba dva dny tvořily fronty. Řadu lidé zřejmě donutila nová vládní opatření platná od pondělí.

"V sobotu bylo ve Fakultní nemocnici v Olomouci naočkováno zhruba 650 lidí, je to více, než bývá obvykle. Za dnešek ještě čísla nejsou k dispozici. V sobotu přišlo zhruba 200 neregistrovaných zájemců, a to je rovněž větší zájem, než byl v minulosti," potvrdil dnes odpoledne mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Jedním z důvodů zvýšeného zájmu mohou být nová vládní opatření platná od pondělka, která diskriminují neočkované.  

O víkendu a rovněž v úterý Fakultní nemocnice podávala vakcíny i lidem, kteří se předtím neregistrovali, a neměli tak rezervovaný termín. Dnes večer nemocnice oznámila, že od pondělka mohou neregistrovaní zájemci přijít denně.

Ve hře je znovuotevření očkovacího centra 

Zájem o očkování začal v Olomouckém kraji růst už v posledních týdnech. K pátku zde zdravotníci aplikovali 679 222 dávek vakcíny, za týden jich bylo spotřebováno bezmála 12 tisíc. V regionu začne brzy působit pátý mobilní očkovací tým.

Hejtmanství zároveň zvažuje znovuotevření očkovacího centra v Galerii Šantovka v Olomouci, které ukončilo provoz v září. "Zatím jsem se k tomu neodhodlali, protože počty čekatelů na očkování minimálně v pondělí nebyly takové, abychom to nesaturovali. Je to také otázka personálu, ale pokud by se měla situace zhoršovat a nestíhalo by se očkovat, tak bychom k tomu zřejmě museli přistoupit," řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Očkování rozděluje Olomoučany i celou společnost

Diskuse o očkování proti koronaviru rozděluje Olomoučany i celou společnost. Na sociálních sítích se objevují stovky komentářů od zastánců i odpůrců, mnohdy však útočných, vulgárních, nenávistných i hloupých. 

Řada lidí proto začala sdílet příspěvky, které vyzývají k respektu a toleranci. "Je to každého zdraví, tak ať se každý rozhodne po svém. Kdo chce, ať se naočkuje, kdo nechce, tak ať se neočkuje. Není důvod urážet nebo nadávat někomu, kdo se rozhodne jinak," nevydržela už jednu z diskusí například Olomoučanka Kristýna Greplová.

Na JIP v Olomouckém kraji zbývají poslední místa pro covidové pacienty. Nemocnice jsou na kraji sil

Nemocnice v Olomouckém kraji mají na svých jednotkách intenzivní péče poslední volná lůžka vyčleněná pro pacienty s covidem. Nemocnice jsou připraveny přidat lůžka, avšak za cenu dalšího omezování plánované péče. Za uplynulý týden přibylo 7822...

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc, FB Olomoučáci

Štítky očkování, koronavirus, covid, Fakultní nemocnice, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Josef Suchánek, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Šantovka, COVID-19, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci se o víkendu nechaly naočkovat stovky lidí. Zájem roste, ale koronavirus rozděluje společnost  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.