Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Na JIP v Olomouckém kraji zbývají poslední místa pro covidové pacienty. Nemocnice jsou na kraji sil

Nemocnice v Olomouckém kraji mají na svých jednotkách intenzivní péče poslední volná lůžka vyčleněná pro pacienty s covidem. Nemocnice jsou připraveny přidat lůžka, avšak za cenu dalšího omezování plánované péče. Za uplynulý týden přibylo 7822 případů, což je nejvíce od začátku pandemie.

V Olomouckém kraji přibylo za týden 7822 nákaz koronavirem, je to nárůst o 791 případů. V úterý přibylo 1961 potvrzených nákaz, což je nejvíce za celou pandemii. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel kraj za poslední týden vykazuje 1241 nákaz koronavirem, což je nejhorší údaj v republice.

"Za poslední tři týdny se v Olomouckém kraji zvýšila zatíženost nemocnic v souvislosti s covidem pětkrát," upozornil ředitel Nemocnice Hranice a člen krajského krizového štábu, který dnes zasedal, Eduard Sohlich.

Pacienti s koronavirem obsadili v kraji 60 lůžek intenzivní péče, volných jich zůstává devět. Na standardních odděleních leží 343 pacientů, volných lůžek je 78. 

Nemocnice už podle Sohlicha musely omezit plánovanou péči o 25 až 30 procent, přičemž počet pacientů s covidem poroste ještě několik týdnů. "Nemocnice jsou připraveny uvolnit další lůžka. Zatím situaci zvládáme, byť není úplně jednoduchá," podotkl Sohlich.

Problémem je dlouhodobá velká zátěž zdravotnického personálu, který nevybírá dovolenou a má spoustu přesčasů. V řadách lékařů a zdravotních sester nyní navíc roste počet nemocných, což ještě více komplikuje provoz nemocnic.

Naposledy o pomoc volala Nemocnice Šumperk. Požádala armádu a znovu se obrátí na dobrovolníky.

V Olomouckém kraji přibylo za úterý 1965 nákaz covidem, což je to nejvíce za celou pandemii. Dosavadní rekord 1516 případů byl loni 27. října. Nemocnice v regionu omezují péči, hygienici nestíhají trasovat, pomáhá proto armáda, policie a...

Koronavirus se šíří nekontrolovatelně

Ředitelka olomoucké krajské hygienické stanice Lenka Pešáková potvrdila, že koronavirus se kraji už několik týdnů nekontrolovatelně komunitně šíří, přičemž poslední týdenní přírůstek je nejvyšší od začátku pandemie. Roste počet pozitivních školáků, těžiště nových případů se však nyní přesunulo do kategorie lidí od 20 do 54 let.

Hygienici už delší čas nestíhají trasovat, vyřídí zhruba třetinu případů. "Abychom denně obvolali všechny pozitivně testované, tak by nás muselo být o desítky, možná o stovky více," řekla Pešáková.

Hygienikům s trasováním kontaktů pomáhají policisté, studenti, hasiči a nově se do akce zapojí pracovníci finančního úřadu. Lidé, jimž PCR test vyjde pozitivně nebo byli v kontaktu s pozitivní osobou, by podle Pešákové měli vyplnit sebetrasovací formuláře.

Důležitá pomoc proti covidu-19. Studenti působí v nemocnici i na hygienické stanici

Více než čtyřicet studentů z Univerzity Palackého získává zkušenosti při dobrovolnické pomoci s trasováním lidí, u kterých bylo prokázáno onemocnění covid-19. Další desítky posluchačů zdravotnických oborů olomoucké vysoké školy pomáhají přímo v...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky covid, koronavirus, JIP, lůžko, statistika, Olomoucký kraj, nemocnice, COVID-19, pacient, Nemocnice Hranice, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na JIP v Olomouckém kraji zbývají poslední místa pro covidové pacienty. Nemocnice jsou na kraji sil  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.