Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Antigenní testy ve školách odhalily po Vánocích jen minimum nákaz

Po návratu z vánočních prázdnin čekalo také žáky a studenty v Olomouckém kraji plošné antigenní testování na covid-19. Podle nařízení vlády už prodělání nemoci či očkování neznamenalo výjimku z testování, například na Přerovsku bylo pozitivních 17 školáků z více než třech tisíc otestovaných. Výsledky ještě ověří přesnější PCR metoda.

Testování čeká školáky také ve čtvrtek. Školy, které dnes využily pro tyto účely PCR testy, jako například Gymnázium Jakuba Škody v Přerově, budou studenty testovat pouze jednou týdně.

Například na osmi přerovských základních školách bylo dnes testováno 3163 dětí a pozitivní test vyšel 17 školákům. Nejvíce, devět, jich bylo na ZŠ Hranická, u ostatních škol šlo o jednotlivce. Jeden pozitivní případ odhalily antigenní testy například na ZŠ Trávník - na začátku listopadu jich bylo přitom 16. "Šlo o malé dítě z prvního stupně, takže předpokládám, že nešlo o očkovaného žáka. Zatím to tedy vypadá v pohodě, ostatní byli negativní. V karanténě momentálně nemáme žádnou třídu," informovala ředitelka školy Kamila Burianová.

Epidemie v Olomouckém kraji zvolňuje. Přírůstky klesají už pátý týden v řadě

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji konečně výrazně zpomaluje. Za uplynulý týden přibylo přes dva tisíce případů, přírůstky klesají už pátý týden v řadě. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je za poslední týden 249 nově nakažených. Kraj má první...

Jeden žák byl při plošném ranním testování zachycen i na Základní škole Velká Dlážka v Přerově. "Šlo o neočkovaného žáka, neměl žádné příznaky. Uvidíme, jak u něj dopadne PCR test," řekl ředitel školy Martin Černý. Škola však s obavami vyhlíží testování ve čtvrtek, jehož případné pozitivní výsledky u žáků by mohlo zkomplikovat odjezd dětí na lyžařský kurz. Na něj se v neděli chystá vyrazit téměř stovka tamních školáků.

Jeden pozitivní test byl zachycen například také u studenta z Gymnázia Šumperk. "Očkovaný byl o prázdninách v srpnu. PCR testem zatím nepotvrzeno, čekáme," podotkl ředitel školy Milan Maceček. Ani jeden pozitivní případ naopak nezaznamenali při pondělním testování například na Gymnáziu Jeseník, řekl jeho ředitel Antonín Javůrek. Stejně dopadlo i testování na ZŠ Řezníčkova v Olomouci - na škole nebyl pozitivní ani zaměstnanec ani žák, uvedl ředitel Miloslav Palát.

Dotace na nové úly i královny. Kraj podpoří včelaře

O rozvoj včelařství v regionu bude i v příštím roce usilovat Olomoucký kraj. Jednotliví chovatelé včel mohou dosáhnout na dotaci až ve výši deseti tisíc korun, hejtmanství má na tuto oblast vyčleněno celkem přes sedm set tisíc korun.

Gymnázium Jakuba Škody v Přerově na výsledky čeká - studenty se zde totiž rozhodli testovat PCR testy. "PCR testy jsme testovali už v září a důvodem je jejich citlivost a tedy nesrovnatelně vyšší spolehlivost než u antigenních testů. Ministerstvo školství přispívá školám 200 korun za test a za 200 korun taky testování realizujeme. Testujeme navíc pouze jedenkrát za týden," vysvětlil ředitel Jan Raška.

O testování žáků a studentů základních a středních škol po návratu do škol po vánočních prázdninách rozhodla vláda. Oproti dosavadní praxi v prvních 14 dnech nového roku se testování zintenzivní, bude dvakrát týdně. Podrobit se mu musejí i očkovaní a ti, kteří covid v posledním půl roce prodělali.

S koledou opět do ulic. Tříkrálová sbírka proběhne i tradiční formou

Koledníci Tříkrálové sbírky by s písní a křídou měli letos opět vyrazit do ulic. Jedna z největších dobročinných akcí se po loňském výrazném omezení vrací ke své původní podobě, dobrovolníci s kasičkami budou dodržovat zpřísněná hygienická...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Koronavirus, testy, testování, covid-19, PCR Test, antigenní test, Přerov, Šumperk, Olomouc, Olomoucký kraj, rychlý antigenní test, Vánoce, Jakub Škoda, okres Přerov, ředitel školy, Antonín Javůrek, Johann Raschka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antigenní testy ve školách odhalily po Vánocích jen minimum nákaz  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.