Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Počet případů covidu v Olomouckém kraji za týden skokově narostl

Dvojnásobek covid pozitivních testů oproti předchozímu týdnu evidují hygienici v Olomouckém kraji za uplynulých sedm dní. Nakažlivější varianta koronaviru omikron navýšila odhadovanou hodnotu reprodukčního čísla R na 1,85. Onemocnění opět výrazně zasáhlo také školní kolektivy.

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji sílí již třetí týden v řadě. Za období od 14. ledna do 20. ledna eviduje krajská hygienická stanice 6 975 osob s pozitivním výsledkem testu na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. Ve čtvrtek přibylo 1112 nákaz, v mezitýdenním srovnání to byl dvojnásobný počet. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji za poslední týden evidováno 924 nově nakažených, o týden dříve to bylo 407, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

Mluvčí krajské hygienické stanice v Olomouci Markéta Koutná informovala, že nejvyšší nárůst byl zaznamenán na Olomoucku, kde přibylo 2361 potvrzených nákaz. "Epidemiologická zátěž stoupla od minulého hodnocení ve všech věkových kategoriích. Nejvyšší počet nově zachycených nákaz je stále mezi mladistvými ve věku od 16 do 19 let a dětmi ve věku od 12 do 15 let. Ve věkové kategorii nad 65 let přibylo za sledované období 263 osob s pozitivním výsledkem testu na covid-19," uvedla Koutná.

Šumperská nemocnice obnovuje ortopedické operace. Epidemie odložila stovky zákroků

Několik stovek ortopedických operací musela kvůli epidemii koronaviru odložit Nemocnice Šumperk, jejíž zdravotnický personál dlouhé měsíce soustředil síly na náročnou péči o hospitalizované pacienty s covidem-19. Šumperská nemocnice už postupně...

Hygienici v posledním týdnu zaznamenali vyšší záchyt pozitivních antigenních testů při preventivním testování ve školách. "V období od 14. ledna do 20. ledna řešila krajská hygienická stanice výskyt onemocnění covid-19 u dětí, žáků a zaměstnanců minimálně ve 229 školách a školských zařízeních Olomouckého kraje. Dle dostupných údajů byla nařízena karanténní opatření kolektivům dětí a žáků v celkem 74 třídách, u kterých ředitelé potvrdili jejich uzavření pro prezenční výuku," upozornila Koutná.

Hygienici nadále apelují na dodržování základních protiepidemických pravidel. „Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a nechat se preventivně vyšetřit na nejbližším odběrovém místě, a tím zabránit případnému šíření nemoci,“ podotýká mluvčí Koutná.

V kraji se zhruba 630 000 obyvateli se podle statistik dosud touto nemocí nakazilo 163 957 lidí. V souvislosti s covidem-19 zemřelo dosud 2233 lidí. V kraji klesá zájem o očkování. Dosud bylo spotřebováno 877 018 dávek, za poslední týden jich bylo aplikováno 18 000.  Posilující dávku dostalo necelých 30 procent obyvatel regionu.

V Olomouckém kraji klesá kriminalita, ubylo i vražd. Důvodem mohou být opatření kvůli covidu

V Olomouckém kraji loni výrazně klesla kriminalita. Policisté zaznamenali 7802 trestných činů, což je o 567 případů méně než předchozí rok. Ubylo vražd, policisté loni vyšetřovali čtyři pokusy a dvě dokonané vraždy a všechny se podařilo objasnit....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krajská hygienická stanice, COVID-19, omikron, covid, koronavirus, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, pandemie covidu-19, nemoc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů covidu v Olomouckém kraji za týden skokově narostl  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.