Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

V Olomouckém kraji klesá kriminalita, ubylo i vražd. Důvodem mohou být opatření kvůli covidu

V Olomouckém kraji loni výrazně klesla kriminalita. Policisté zaznamenali 7802 trestných činů, což je o 567 případů méně než předchozí rok. Ubylo vražd, policisté loni vyšetřovali čtyři pokusy a dvě dokonané vraždy a všechny se podařilo objasnit. Předloni kriminalisté vyšetřovali tři vraždy a šest pokusů.

Pokles kriminality tak pokračuje v Olomouckém kraji dalším rokem, předloni kriminalita v meziročním srovnání klesla o 15 procent, policisté za rok 2020 evidovali 8369 případů, což bylo o 1469 méně než v roce 2019. Na začátku loňského roku policisté uvedli, že za poklesem stojí mimo jiné i opatření kvůli covidu, zejména pak snížení pohybu osob na veřejnosti. 

Objasněnost trestných činů v Olomouckém kraji loni dosáhla 59 procent, což je mírný nárůst proti roku předchozímu. Tehdy byla objasněnost 58,62 procenta. Objasnit se podařila zdejším kriminalistům nejzávažnější trestná činnost, tedy všechny čtyři pokusy o vraždu a dvě vraždy. Předloni jich bylo dohromady devět a o rok dříve to bylo osm případů.

Vloupání v Nedvězí skončilo vraždou seniorky. Kriminalisté dopadli nebezpečného muže

Během několika hodin vypátrali a zadrželi kriminalisté čtyřicetiletého muže podezřelého z vraždy seniorky v rodinném domě v Nedvězí na Olomoucku. Policejní hlídka její tělo našla ve středu časně ráno, když přijela prověřit oznámení o vloupání do...

Dvě loňské vraždy se staly v Lošově a Nedvězí 

Vraždy se v Olomouckém kraji staly loni v únoru a v červenci. První se odehrála v Lošově u Olomouce, kde zastřelil na ulici po předchozí potyčce pětačtyřicetiletý muž čtyřiadvacetiletého syna své přítelkyně. V červenci pak kriminalisté zadrželi čtyřicetiletého muže podezřelého z vraždy seniorky v rodinném domě v Nedvězí na Olomoucku. Policejní hlídka její tělo našla časně ráno, když přijela prověřit oznámení o vloupání do jejího domu.

Vraha kriminalisté vypátrali hned ve stejný den v sousední novostavbě, která byla zatím neobydlená. "Nejdříve popíral spojitost s úmrtím, pod tíhou důkazů se nakonec doznal," řekl vedoucí odboru obecné kriminality olomouckého krajského policejního ředitelství Jan Lisický.

Pokusy o vraždy se většinou odehrály v rodině, příkladem je lednový pokus vraždy na Olomoucku, kde osmačtyřicetiletá žena bodla svého manžela, nebo případ z dubna na Jesenicku, kde se podle kriminalistů pokusil kovovým nářadím zavraždit svého otce dvaatřicetiletý muž.

Vražd loni ubylo i v celé ČR, policisté jich evidovali 105, což je o 25 méně ve srovnání s rokem 2020. Objasněnost dosáhla přes 95 procent. Za vraždu u soudu hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Dvanáct trestných činů ve stavební firmě. Kriminalisté obvinili jednatelku z Prostějovska

Ze sedmi trestných činů obvinili kriminalisté jednatelku stavební firmy z Prostějovska a z dalších pěti právnickou osobu, za kterou jednala. Žena v průběhu několika let způsobila dalším firmám i soukromým zájemcům o stavební materiál či práce...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, vražda, pokles, statistika, Olomoucký kraj, Nedvězí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji klesá kriminalita, ubylo i vražd. Důvodem mohou být opatření kvůli covidu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.