Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Policie zasahuje v sídle firmy Kapsch. Akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci

Policie zasahuje v sídle společnosti Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Prohledává i byt generálního ředitele firmy. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

„Mohu sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více informací zatím poskytovat nebudeme," sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Mluvčí Kapsche David Šimoník řekl, že o policejním zásahu zatím nemá žádné informace.

Státní zástupce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství nechtěl případ komentovat. „Můžeme potvrdit, že dnes probíhají úkony trestního řízení ve dvou trestních věcech souběžně. V tuto chvíli je to na samém začátku a nebudeme k nim zatím podávat žádné informace," řekl dnes žalobce Šereda.

Kapsch je provozovatelem mýta v Česku od roku 2007. V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz. Společnost Kapsch výsledky tendru napadla, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch uvedl, že se obrátí na soud.

V účetním období od dubna 2017 do března 2018 firmě meziročně klesl zisk o 13,7 procenta na 170 milionů korun. Tržby činily 1,8 miliardy korun, meziročně zhruba o 230 milionů korun méně. Zisk společnosti je v ČR tvořen především právě příjmy z provozu elektronického mýta, přičemž výnos z mýtného se od 1. dubna 2017 do 31. března 2018 vyšplhal na 10,5 miliardy korun.

Autoři

Štítky PČR, kriminalisté, Státní zastupitelství, zásah, Kapsch, Státní zastupitelství ČR, Olomouc, Česká televize, Česko, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, policie

AKTUÁLNĚ: Policie zasahuje v sídle firmy Kapsch. Akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.