Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele olomouckého Muzea umění Soukupa a Zatloukala

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Řekl to krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce někdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti kolem přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), které se chystá již více než deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun.

Trestní oznámení souviselo především s nákupem pozemků pro SEFO; podle ministra byly pozemky předražené. Předmětem vyšetřování mělo být také to, jak mohlo muzeum žádat o evropskou dotaci na projekt SEFO, když v té době nemělo vykoupené tři další parcely, na kterých se mělo stavět. „Mohlo se tak jednat o uvedení v omyl a tím pádem podvodné jednání," řekla dříve tehdejší mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Policie to však odmítla. „Trestní oznámení bylo na konci října odloženo s tím, že nedošlo ke spáchání trestného činu," řekl mluvčí Hejtman.

Soukup vedl muzeum od dubna 2013 až do dubna letošního roku, kdy jej z funkce odvolal tehdejší ministr Staněk. Pochybení již dříve odmítl. Jeho předchůdce Zatloukal, který vedl muzeum v letech 1990 až 2013 a výrazně se zasloužil o vybudování Arcidiecézního Muzea v Olomouci, již dříve popřel, že by za jeho éry bylo něco v nesouladu se zákonem. „To je naprostý nesmysl, ani nemohlo být nic porušeno. Vše procházelo schvalovacím řízením ministerstva financí a ministerstva kultury, takže nic porušeno být nemohlo," uvedl tehdy historik umění Zatloukal.

Kroky ministra kultury a bývalého olomouckého primátora Antonína Staňka vyvolaly velké emoce a podepsaly se i na napětí v Muzeu umění. Jeho zaměstnanci poté vyzvali ministra k rezignaci. Nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který Staňka ve funkci nahradil 27. srpna, se za podané trestní oznámení oběma bývalým ředitelům v září při návštěvě Olomouce omluvil s tím, že je přesvědčen, že se nedopustili žádného trestného činu.

Autoři | Foto Facebook ArtCoMe

Štítky ČR, kriminalita, muzea, Muzeum umění, Olomouc, trestní oznámení, Pavel Zatloukal, Muzeum umění Olomouc, policie, Antonín Staněk, muzeum, ČSSD, Ministerstvo kultury České republiky, Lubomír Zaorálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele olomouckého Muzea umění Soukupa a Zatloukala  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.