Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Olomoucký magistrát se stále vzpamatovává z kyberútoku. Pachatel žádá 100 tisíc dolarů

Datové systémy po hackerském útoku z minulého týdne stále nejsou naplno obnoveny. Po kybernetickém ataku zůstaly agendy ve středu 7. dubna mimo provoz, od té doby pracují počítačoví experti na jejich zprovoznění. Návrat do běžného režimu by měl nastat do dvou týdnů. Neznámému pachateli hrozí až pět let za mřížemi.

Obnova do plného provozu bude trvat zhruba dva týdny

Olomoucký magistrát od hackerského útoku z minulého týdne funguje v provizorním režimu, Od té doby se odborníci snaží napravit vzniklé škody. „Postupně se daří obnovovat zálohovaná data, přičemž chybět budou asi pouze data ze dne hackerského útoku, tedy z úterý 6. dubna. Ostatní data se obnovit podařilo nebo podaří. Následně chceme zprovoznit aplikace, které s těmito daty pracují,“ řekl mluvčí města Michal Folta. Zítra by navíc měla být obnovena spisová služba a úřední deska. V pondělí se podařilo zprovoznit telefonní síť. 

„V důsledku kybernetického útoku nelze přijímat nové žádosti z oblasti evidence obyvatel či řidičských průkazů a motorových vozidel, na matrice nelze vydávat potvrzení typu rodný list, úmrtní či oddací list. Na pokladnách nelze platit místní poplatky hotovostí, pouze bankovním převodem nebo platební kartou,“ dodal Folta. Služby, které nejsou podmíněny funkčností datové sítě zůstaly zachovány. Lze proto vydávat již vyhotovené doklady, zapisovat do evidence nově narozené či zemřelé osoby nebo poskytovat službu ověřování podpisů.

Neznámý pachatel zanechal zašifrovaný vzkaz

Případem se zabývá policie. „V souvislosti s napadením počítačové sítě Magistrátu města Olomouce kriminalisté odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman

Jak se zatím neznámému pachateli podařilo proniknout do bezpečnostního opatření počítačového systému olomouckého magistrátu se neví. „V zašifrovaných souborech pachatel zanechal zprávu, že pro dešifrování systému požaduje zaslat peněžní prostředky ve výši 100 000 USD ve virtuální měně. Tato transakce nebyla provedena. Prozatím nedošlo k vyčíslení škody, kterou neznámý pachatel městu způsobil,“ dodal Hejtman. 

Město podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Tomu hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest. Magistrát města Olomouce ohledně incidentu informoval i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky kybernetika, útok, hackeři, Olomouc, kybernetický útok, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký magistrát se stále vzpamatovává z kyberútoku. Pachatel žádá 100 tisíc dolarů  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.