Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Soud otevře případ vraždy cyklistky z Olomouce v úterý, muž dostal 25 let

Olomoucký vrchní soud otevře příští týden případ loňské brutální vraždy cyklistky na okraji Olomouce. Před soudem stane osmačtyřicetiletý Rostislav Basler, kterého krajský soud potrestal výjimečným trestem 25 let. Odvolání podal pouze obžalovaný a to do výše trestu, k činu se přiznal. Krajský soud mu uložil také zabezpečovací detenci. Podle znalců jde o agresivního sadistu, který je pro společnost extrémně nebezpečný. Případ je nařízen na příští úterý, řekl dnes mluvčí soudu Stanislav Cik.

Vrchní soud se tak bude zabývat pouze odvoláním obžalovaného, státní zástupkyně se práva odvolání vzdala na místě, výjimečný trest navrhovala s ohledem na brutální provedení i trestní minulost obžalovaného. Krajský soud rozhodl podle jejího návrhu, co se týče viny i trestu.

Případ se stal loni 15. dubna na periferii Olomouce. Muž si na cyklistku podle žalobkyně počíhal na rozcestí u božích muk a poté, co odmítla výzvu k sexu, ji pětkrát udeřil sekerou sečnou stranou do hlavy a trupu, bodl kuchyňským nožem do krku a poté s největší pravděpodobností ještě rdousil rukou. Žena utrpěla řadu zranění, zemřela na místě.

Basler svou jednapadesátiletou oběť napadl tři měsíce po propuštění z vězení, v minulosti ženy napadl už třikrát. K vraždě se přiznal, měnil však popis událostí, které jí předcházely. Znalci jeho resocializaci vyloučili. Znalec z oboru sexuologie u něj diagnostikoval sexuální deviaci agresivní sadismus. Muž má na kontě čtyři útoky na ženy v letech 1993, 1997, 2006 a loni, kdy ženy napadl při sexuálně motivované trestné činnosti nožem či udeřil kovovou tyčí. Podle znalce jde o obdobný modus operandi.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, vražda, Olomouc, cyklista, krajský soud v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud otevře případ vraždy cyklistky z Olomouce v úterý, muž dostal 25 let  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.