Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Korupční kauza Vidkun se dnes u soudu opět koná za zavřenými dveřmi

Olomoucká korupční kauza Vidkun, která podle obžaloby odkrývá klientelistické vazby mezi policisty, podnikateli a politiky, se dnes dopoledne opět konala za zavřenými dveřmi. Důvodem je doplňující výslech odbornice pro policejní práci, který navrhovala obhajoba. Soud se má seznámit s operativou a policejními postupy.

Podle obhajoby právě operativní postupy bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec ve své práci využíval. Podle obžaloby naopak soustavně vynášel informace z trestních spisů.

Znalkyně dnes uvedla, že jde o záležitosti týkající se služebních potřeb, využití operativních prostředků a zpravodajských technik, kdy se dotýká konkrétního postupu a vysvětlení. Sám žalobce Miroslav Stoklásek proti vyloučení veřejnosti nebyl a to s ohledem na to, že sama svědkyně nemá bezpečnostní prověrku, neboť už není ve služebním poměru.

Obhajoba kvůli důkladnému výslechu však vyloučení navrhovala. Vidkun se odehrával za zavřenými dveřmi už loni v květnu a letos v březnu a to kvůli opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru.

Podle obžaloby bývalý vysoce postavený krajský policista Kadlec minimálně od července 2014 do října 2015 soustavně vynášel informace z trestních řízení vlivnému olomouckému podnikateli Ivanu Kyselému, který je využíval ve svůj prospěch nebo ve prospěch spřízněných lidí. Šlo o devět trestních kauz.

Rozsudek by mohl být v červnu

Kadlec to celou dobu procesu popírá s tím, že naopak on od Kyselého informace získával, hájí se tím, že šlo o záměrnou operativní činnost. Podnikateli, který k jednání ani dnes nedorazil, podle svých slov přitom podával záměrně zkreslené a nepravdivé informace.

Jeho tehdejší šéf, bývalý ředitel olomoucké krajské policie Libor Krejčiřík, však loni v březnu před soudem uvedl, že Kadlec nikdy o těchto úkonech nepořizoval záznamy, ani jej o tom jako přímého nadřízeného neinformoval. Podle Kadlece však Krejčiřík nemá zkušenosti z praxe Služby kriminální policie a vyšetřování.

U soudu probírali odposlechy z kauzy Vidkun, stěžejní část důkazů

Videokonferencí se znalkyní z odvětví kriminalistické audioexpertizy otevřel dnes olomoucký krajský soud stěžejní část důkazů v kauze Vidkun. Fonetička analyzovala záznamy prostorových odposlechů obžalovaných pořízené při jejich schůzkách v...

Stejnou obhajobu Kadlec využil už na podzim roku 2018, kdy u krajského soudu napadal svou výpověď. Podle soudu o operativní pátrací činnost jít nemohlo, neboť jeho činnost nesplňovala zákonné podmínky. "Pokud klíčová část odposlechů spočívala v tom, že žalobce byl ten, kdo sděloval a ne ten, komu bylo sdělováno, neobstojí tvrzení o operativní práci," uvedla tehdy soudkyně Barbora Berková .

V kauze je obžalován také tehdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), všichni vinu popírají. Případem se soud bude zabývat také ve čtvrtek, na řadu by již měly přijít závěrečné řeči. Rozsudek plánuje soud vyhlásit v červnu.

Fortuna se omluvila Ivanu Langerovi za vypsání sázky s jeho jménem. Soud mu přiznal i finanční odškodnění

Sázková společnost Fortuna se omluvila politikovi ODS a bývalému ministru vnitra Ivanu Langerovi za sázku, kterou vypsala v souvislosti s jeho předvedením na policii v říjnu 2015. Lidé si mohli vsadit na to, jestli bude Langer obviněn z korupce a...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto stránky Jiřího Rozbořila

Štítky soud, policie, korupce, Vidkun, Olomouc, Karel Kadlec, pandemie covidu-19, Jiří Rozbořil, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Korupční kauza Vidkun se dnes u soudu opět koná za zavřenými dveřmi  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.