Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Obhajoba v kauze Vidkun požaduje zproštění, korupce se prý neprokázala

Zproštění pro všechny čtyři aktéry olomoucké korupční kauzy Vidkun navrhli dnes olomouckému krajskému soudu jejich obhájci. Na rozdíl od žalobce jsou přesvědčení, že během více než rok dlouhého procesu se korupční jednání jejich klientů neprokázalo. Obhajoba dnes dokončila závěrečné řeči, ke konečnému slovu se ještě nedostali obžalovaní. Soud kauzu odročil na druhou polovinu června.

Podle obhájce bývalého krajského policejního náměstka Karla Kadlece, jehož bere obžaloba za hlavního aktéra kauzy, je tato trestní věc mimořádná.

"Potíž je v tom, že stojí a padá s mimořádným objemem prostorových odposlechů, které podle mě nejsou důkazní podporou z obvinění z konkrétních trestných činů. Žalobce navrhuje obžalované odsoudit za to, co řekli, ne za to, co udělali," uvedl obhájce Tomáš Grepl. "Není zde popsán jediný případ ovlivnění či nějaký takový úkon. Ta obžaloba je naprosto virtuální," uvedl Grepl.

"Nikdy jsem žádné informace, které by mohly zhatit trestní řízení, nikomu nepředal ani nevynesl," tvrdil také Kadlec. "Svou operativní činností jsem naopak zjistil velké množství informací," doplnil.

Korupční kauza Vidkun se dnes u soudu opět koná za zavřenými dveřmi

Olomoucká korupční kauza Vidkun, která podle obžaloby odkrývá klientelistické vazby mezi policisty, podnikateli a politiky, se dnes dopoledne opět konala za zavřenými dveřmi. Důvodem je doplňující výslech odbornice pro policejní práci, který...

Stejného názoru byl i obhájce podnikatele Ivana Kyselého, kterému podle obžaloby Kadlec informace ze spisů soustavně vynášel. "Neexistuje žádný zachycený hovor, že by někoho instruoval a že by dlouhodobě a soustavně vyžadoval informace z kauzy v trestním řízení," uvedl jeho obhájce. Podotkl, že kauzy, které s Kadlecem probíral, procházely v té době již „masivní medializací“. "Je potřeba oddělit řeči a skutky," uvedl.

Kauza je podle jednoho z obhájců přemrštěná

Zproštění žádá i obhájce tehdejšího šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje, který podle obžaloby informace ze spisů svému nadřízenému Kadlecovi předával.

"Má pykat za to, že spolupracoval s Karlem Kadlecem a neohradil se proti jeho metodám. Neexistuje však žádný důkaz o tom, že by věděl o tom, že by byly tyto informace předávány Ivanu Kyselému či jiným osobám," uvedl obhájce Tomáš Vymazal. Za celé období se k Petrůjovi podle obhajoby vztahuje sedm odposlechů, ze kterých ale nevyplývá vynášení informací ani zasahování do trestních řízení.

Vůči obžalobě se vymezila i obhajoba bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila, poukázala na to, že v kauze figuruje kvůli jedinému odposlechu. Podle obhájce Petra Konečného šlo o hospodské řeči. "Ten rozhovor nevnímám za důkaz, který by usvědčoval mého klienta," uvedl obhájce. Kauza je podle něj přemrštěna a to i pojmenováním po fašistickém politikovi Vidkunu Quislingovi, jehož jméno je synonymem pro vlastizrádce.

Žalobce chce pro Kadlece pět let, pro ostatní podmínku

Žalobce Miroslav Stoklásek pro Kyselého, Petrůje a Rozbořila navrhl podmíněné tresty, Kadlecovi pět let. Bývalý hejtman je obžalován z podplácení, Kadlec z přijetí úplatku a s Petrůjem čelí i obžalobě ze zneužití pravomocí. Podnikatel Kyselý je obžalován z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle obžaloby Kadlec vynášel informace z trestních spisů podnikateli Kyselému, Petrůj a bývalý hejtman Rozbořil jsou souzeni za korupční jednání. U všech se podle žalobce vina prokázala.

U soudu probírali odposlechy z kauzy Vidkun, stěžejní část důkazů

Videokonferencí se znalkyní z odvětví kriminalistické audioexpertizy otevřel dnes olomoucký krajský soud stěžejní část důkazů v kauze Vidkun. Fonetička analyzovala záznamy prostorových odposlechů obžalovaných pořízené při jejich schůzkách v...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky soud, policie, korupce, hejtman, Vidkun, Olomouc, Karel Kadlec, Tomáš Grepl, trestní řízení, Jiří Rozbořil, Petr Konečný, Tomáš Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obhajoba v kauze Vidkun požaduje zproštění, korupce se prý neprokázala  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.