Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Soud uzavřel korupční kauzu Vidkun. Rozsudek bude v polovině července

Olomoucký krajský soud dnes po posledních závěrečných řečech uzavřel korupční kauzu Vidkun. Proces, ve kterém čelí obžalobě z korupčního jednání dva někdejší vysoce postavení policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), trval půldruhého roku.

Původně chtěl soud vyhlásit rozsudek na konci června, vzhledem k dlouhým závěrečným řečem nakonec zvolil termín 16. července. Bývalý hejtman Jiří Rozbořil se omluvil, nebude přítomen.

Podle obžaloby bylo prokázáno, že bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec soustavně, dlouhodobě a záměrně poskytoval informace z devíti trestních kauz podnikateli Ivanu Kyselému. Informace údajně získával od obžalovaného Radka Petrůje, tehdejšího šéfa hospodářské kriminálky, ale i z dalších trestních řízení z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality či dílčí informace od GIBS.

U soudu probírali odposlechy z kauzy Vidkun, stěžejní část důkazů

Videokonferencí se znalkyní z odvětví kriminalistické audioexpertizy otevřel dnes olomoucký krajský soud stěžejní část důkazů v kauze Vidkun. Fonetička analyzovala záznamy prostorových odposlechů obžalovaných pořízené při jejich schůzkách v...

Kyselý podle žalobce využíval tyto informace k posílení svého vlivu. Žalobce dodal, že z důkazů vyplývá, že byly předávány i bývalému ministrovi vnitra Ivanu Langerovi, blízkému příteli podnikatele Kyselého. Ten však v případu obžalován není.

Během dnešního posledního jednání dokončil svou několikahodinovou závěrečnou řeč hlavní aktér kauzy Karel Kadlec. Popřel všechny jednotlivé body obžaloby a znovu zopakoval, že žádné informace z trestních spisů nevynášel, byl to podle něj naopak on, kdo informace od vlivného olomouckého podnikatele Kyselého získával. Hájil se tím, že je stíhán za to, že se snažil vše pečlivě vyšetřit.

"Kadlec měl vždy jasný úmysl vše prověřit s cílem padni komu padni. Kadlec je dodnes přesvědčen o tom, že takto se má dělat policejní práce," uvedl na svou adresu bývalý policejní náměstek.

Bývalý primátor Novotný podal trestní oznámení na trio Langer - Kyselý - Kadlec

Po pár dnech klidu, jejichž vody jen sem tam rozčeřily nějaké informace o hejtmanu Rozbořilovi, je tu nová událost v celé kauze. Bývalý primátor města Olomouce, Martin Novotný, podal na trio Ivan Langer, Ivan Kyselý a Karel Kadlec trestní...

Několikahodinovou řeč přednesl i tehdejší šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj, také on obžalobu rezolutně popřel, stejně jako bývalý hejtman Rozbořil.

"Kauza je postavena na smyšlenkách, fabulacích, pocitech. Je postavena z velké části na hospodských řečech," uvedl Rozbořil. Bývalý hejtman uvedl, že policistům šlo především o to, získat nějaké informace na bývalého ministra Langera.

Kauza byla podle něj uspěchaná a nepodložená, šlo hlavně o vyřizování účtů mezi skupinami policistů, do kterého byl prý bohužel okrajově vtažen. "Kauza mi sebrala šest let produktivního života," dodal Rozbořil.

Žalobce Miroslav Stoklásek je o vině naopak přesvědčen, navrhl tři podmíněné tresty a pětiletý trest vězení. Nejvyšší trest žádá pro Kadlece, Kyselému, který se jednání po celou dobu procesu neúčastnil, navrhl tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let, Rozbořilovi dvouletý podmíněný trest se zkušební dobou tří let a peněžitý trest 50 až 100 tisíc korun. Pro Petrůje žádá tříletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Obhajoba v kauze Vidkun požaduje zproštění, korupce se prý neprokázala

Zproštění pro všechny čtyři aktéry olomoucké korupční kauzy Vidkun navrhli dnes olomouckému krajskému soudu jejich obhájci. Na rozdíl od žalobce jsou přesvědčení, že během více než rok dlouhého procesu se korupční jednání jejich klientů...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto stránky Jiřího Rozbořila

Štítky soud, policie, korupce, Vidkun, Olomouc, Karel Kadlec, Jiří Rozbořil, ČSSD, Krajský soud v Ostravě, Ivan Langer, Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud uzavřel korupční kauzu Vidkun. Rozsudek bude v polovině července  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.