Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Muž ze Slovenska při podvodech na internetu obral 400 lidí o tři miliony

Olomoučtí policisté dopadli jednatřicetiletého muže ze Slovenska podezřelého z rozsáhlých podvodů. Na internetu od roku 2017 pod záminkou prodeje mobilních telefonů a herních konzolí obral nejméně 400 lidí. Škoda je minimálně tři miliony korun.

Kriminalisté na případu pracovali zhruba rok, prvotním impulsem bylo podané trestní oznámení od muže z Přerovska v září 2020. Podle vedoucího oddělení Radka Otáhala skončil muž podezřelý z podvodů ve vazbě, hrozí mu až osm let vězení.

"Prozatím je obviněn z 28 dílčích útoků vůči 28 poškozeným se škodou 400 000 korun. V nejbližší době bude trestní stíhání rozšířeno o další podstatnou část dílčích útoků, kdy počet poškozených je kolem 400 a celková škoda dohromady kolem tří milionů korun," uvedl Otáhal.

Muže zadrželi v Břeclavi, policisté kvůli trestnímu řízení úzce spolupracovali s kolegy ze Slovenska, kde provedli v místě jeho bydliště také domovní prohlídku. Zajistili výpočetní techniku a mobilní telefony. "Nyní důkazní materiál vyhodnocujeme, je možné že počet dílčích útoků ještě vzroste," dodal Otáhal.

Podle vyšetřovatele Jiřího Prečana pachatel vkládal inzeráty na známé české inzertní portály a pro kontakty založil až 200 e-mailových schránek.

Podvodník chtěl zaplatit v bitcoinech

"K prodeji nabízel hlavně mobilní telefony a herní konzole v hodnotě mezi 10 až 20 tisíci korunami. Jako záruku, že se nejedná o podvod, posílal i naskenované občanské průkazy, řidičské průkazy či karty zdravotních pojišťoven vystavené na různé osoby. Doklady si sám opatřoval. Podle dosavadních zjištění zakládal inzeráty, ve kterých nabízel lidem práci v zahraničí a vyžadoval po nich právě zaslání dokladů," uvedl Prečan.

Poškození tak podle policistů netušili, že jde o podvod. "Dokázal je přesvědčit, aby mu zaplatili předem na účet, peníze zasílali do bitcoinové směnárny," doplnil vyšetřovatel.

Dodal, že pro analytiky to byla mravenčí práce, podařilo se jim propojit skutky podle podobného scénáře za posledních několik let. Muž byl přitom v České republice za podobné skutky již prověřován, na Slovensku byl za ně již pětkrát odsouzen.

Podvedení lidé jsou z celé republiky, kriminalisté nevylučují, že se jejich počet i škoda ještě zvýší, je také pravděpodobné, že muž se podobné trestné činnosti dopouštěl také na Slovensku.

Finanční poradce uzavíral prostřednictvím jmen klientů úvěrové smlouvy. Škoda jde do milionů

Tři desítky podvodných smluv za zhruba 1,5 milionu korun má na svědomí jedenačtyřicetiletý muž z Pardubicka. Jako finanční poradce využíval podle policie důvěry svých klientů a uzavíral prostřednictvím jejich jmen úvěrové smlouvy. Z minulosti už...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, Internet, podvod, policie, Olomouc, Slovensko, mobilní telefon, okres Přerov, Břeclav, Česko, Bitcoin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž ze Slovenska při podvodech na internetu obral 400 lidí o tři miliony  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.