Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Vás účet byl napaden. Policie varuje před novou strategií českých podvodníků

Další případ, kdy důvěřivou ženu okradl neznámý podvodník, vyšetřují policisté z Olomouckého kraje. Poslední dva případy spojuje fakt, že je neznámý muž vydávající se za zaměstnance banky oslovil telefonicky, donutil je vzít si úvěr v řádu statisíc a poté ženy požádal o vložení peněz do bitcoinových peněženek.

„Opětovně upozorňujeme občany, aby dbali zvýšené obezřetnosti v případě přijatých telefonátů od neznámých osob vydávajících se především za bankovní úředníky a v žádném případě nesdělovali citlivá data jak po telefonu, tak ani emailem. Při sebemenších pochybnostech raději hovor ukončete a kontaktujte oficiální telefonní linku banky. Mějte na paměti, že banka takovým způsobem své klienty nikdy neoslovuje a v žádném případě nevyžaduje poskytování citlivých dat, či přeposílání financí na jiné účty,“ shrnula mluvčí policie Jiřina Vybíhalová.

Poslední případ měl až neuvěřitelný scénář. Sedmadvacetiletou ženu ze Šumperska minulý pátek telefonicky oslovil neznámý muž, který se vydával za pracovníka banky a později zaměstnance bezpečnostního oddělení. Překvapenou ženu informoval o tom, že je její účet napaden a její finance jsou v ohrožení.

„Pro sjednání nápravy ženu podrobně instruoval k dalším činnostem a zároveň jí vysvětlil, že je zapotřebí si u banky vzít úvěr, aby mohl být její bankovní účet resetován. Žena si pak obratem uzavřela úvěr ve výši 435 tisíc korun, které na popud podvodníka v bankomatu vybrala a následně v různých částkách vložila do bitcoinových peněženek, přesně dle zadaných pokynů,“ dodala mluvčí.

Podle policie nejde o první takový podvod. O 370 tisíc korun obral jinou ženu minulý týden neznámý podvodník, který se nejprve vydával za bankéře a později policistu. Důvěřivou ženu postupně donutil vybrat peníze z její účtu a převést je rovněž do bitcoinové peněženky. I v tomto případě zvolil stejnou taktiku, kdy ženě sdělil, že je její účet napaden.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Olomouc, Policie ČR, podvod, bitcoin, peníze, banka, policie, úvěr, Olomoucký kraj, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vás účet byl napaden. Policie varuje před novou strategií českých podvodníků  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.