Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hasiči ukončují po patnácti dnech odřad na jižní Moravě. Odpracovali stovky hodin

Profesionální i dobrovolní hasiči z Olomouckého kraje, kteří 25. června vyrazili na jižní Moravu pomáhat obyvatelům v obcích zasažených tornádem, se po stovkách odpracovaných hodin vrací na své základny. Celkově strávili okolí Hodonína 15 dní.

„V Moravské Nové Vsi, kde naši hasiči pracovali především, se vystřídalo v šesti směnách téměř 180 hasičů a 40 kusů techniky. Součástí olomouckého odřadu byli také členové posttraumatického intervenčního týmu, kteří obyvatelům zničených vsí pomáhali zvládnout náročnou situaci po psychické stránce,“ shrnula mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Posledním dnem v zasažených místech pro ně byl tento pátek. „V první dnech byli nasazeni hlavně na zakrývání a zajišťování poškozených střech, přičemž byli využiti i lezci se svou lanovou výbavou. Velký kus práce na hasiče čekal na obecním úřadě a místní základní škole. Hasiči zabezpečili střechu, provizorně zajistili také všechna okna a dveře deskami a z okolí odklidili suť. Ve druhé části odřadu se pak vyměnila na základě požadavků jihomoravských hasičů technika a pracovalo se na odvozu sutin ze zdemolovaných domů a úklidu v obci,“ dodala Balážová.

V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v předchozích dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Ještě před týdnem se počet hasičů pohyboval kolem 800, spolu s nimi zasahovali také vojáci. Od pondělí jich bylo zhruba 430 a počet se stále zmenšuje.

V Hruškách, Lužicích, Mikulčicích, Moravské Nové Vsi a Hodoníně-Pánově pomáhaly v minulých dnech takzvané odřady z různých krajů. Většina už v neděli odjela domů. Na místě ještě zůstávaly odřady ze Středočeského, Olomouckého, Pardubického a Zlínského kraje a také z Vysočiny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS OLK

Štítky Olomoucký kraj, hasiči, tornádo, Jihomoravský kraj, Hodonín, suť, Moravská Nová Ves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči ukončují po patnácti dnech odřad na jižní Moravě. Odpracovali stovky hodin  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.