Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Většinový vlastník: Soud by měl pokračovat v insolvenčním řízení s Čezeta Motors

Insolvenční řízení s firmou Čezeta Motors, které bylo zahájeno v únoru, by podle jednatele a majoritního vlastníka tohoto výrobce elektrických skútrů Čezeta Neila Eamonna Smitha mělo pokračovat. Zájemci o koupi podílu ve firmě totiž podle něj nakonec neusedli k jednacímu stolu se zástupci investora Crowdberry CZ1, který shromáždil finanční injekci 6,4 milionu korun.

Naopak druhý jednatel Čezeta Motors Daniel Gašpar spolu se dvěma věřiteli před časem oznámili, že insolvenční řízení už není nutné, jelikož se podařilo od investorů získat půjčku 6,4 milionu korun. Podmínkou pro převod peněz byla dohoda se Smithem, která ale dosud nebyla uzavřena.

Soud by o insolvenčním návrhu měl podle Smitha rozhodnout co nejdříve, a to v zájmu věřitelů i majitelů skútrů Čezeta. "Po dobu 12 měsíců jim nebyla poskytována žádná servisní podpora, což znamená, že technické problémy, které v této době vznikly, nebyly vyřešeny a hrozí možnost potenciálních problémů i nebezpečných následků," upozornil Smith. Avizovaná půjčka 6,4 milionu korun byla podle něj shromážděna na základě nepravdivých prohlášení, že byla uzavřena dohoda o dalším postupu řešení finanční situace Čezeta Motors. "Ve skutečnosti nedošlo k žádné dohodě, návrh jsem již zamítl," upozornil.

Smith v únoru podání insolvenčního návrhu na Čezeta Motors zdůvodnil tím, že se firmě nepodařilo najít kupce a majitelé nebyli ochotni vložit dostatečnou hotovost pro další pokračování činnosti. Firma se dostala do platební neschopnosti a přerušila produkci. Za roky 2018 a 2019 vykázala dohromady prodělek přes 21 milionů korun.

Smith vlastní v Čezetě Motors podíl 70 procent a drobní investoři zastoupení česko-slovenskou crowdfundingovou firmou Crowdberry 30 procent. V únoru se podle Smitha ozval potenciální kupec, který předložil nabídku na koupi kapitálu a půjčky investora. Představitelé firmy Crowdberry CZ1 na tuto nabídku podle Smitha nereagovali, takže byla stažena. Druhého kupce Smith představil zástupcům Crowdberry CZ1 17. března a jednání také nebylo zahájeno.

Insolvenční návrh na sebe v únoru podala sama firma Čezeta Motors a navrhla prohlášení konkurzu na svůj majetek. Soud o insolvenčním návrhu zatím nerozhodl. Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že závazky společnosti Čezeta Motors letos v únoru činily 13,273 milionu korun a hodnota jejího majetku byla vyčíslena na 5,265 milionu.

Čezeta Motors před osmi lety přišla s prototypem elektrického skútru, který vycházel ze slavného "prasete" vyráběného továrnou ČZ v 50. a 60. letech. V letech 2018 až 2020 vyrobila první sérii 60 skútrů typu 506, které vyvezla do deseti zemí v Evropě. V roce 2018 společnost Crowdberry vybrala pro firmu 20 milionů korun na zahájení sériové výroby. Elektrické motorky v areálu Wikov v Prostějově montovala desítka zaměstnanců. Plány na expanzi počítaly až s 50 zaměstnanci a výrobou 2000 strojů ročně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Čezeta Motors

Štítky ČR, automoto, stroje, soud, firmy, Čezeta Motors, investor, půjčka, Wikov, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většinový vlastník: Soud by měl pokračovat v insolvenčním řízení s Čezeta Motors  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.