Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Falešný bankéř si vydělal více než čtvrt milionu korun přes telefon

Kriminalisté z Olomouckého kraje evidují další případ, kdy se neznámý podvodník vydával za pracovníka banky. Na důvěřivou ženu se obrátil s tím, že potřebuje ověřit žádost o předschválenou půjčku. Ta však o ni nežádala. Podvodník ji však přesvědčil, že do systému k jejímu účtu bylo zavedeno nové číslo, které žena neznala. Tím ji uvedl do rozpaků, že je její účet napaden. S jeho pomocí proto žena dokončila žádost o předschválený úvěr. Na účet se jí připsala částka 220 tisíc korun, o kterou záhy přišla.

„V průběhu hovoru podvodník ženu přesvědčil, že bude pro ni výhodnější si zřídit elektronickou peněženku a do ní vložit všechny peníze ze svého účtu. Vysvětlil jí, že vložením úvěrové částky 220 tisíc korun se tato převede zpět do banky a bude mít zaplacený úvěr. Dále ji instruoval, aby nejprve vybrala v bankomatu veškerou hotovost ze svého účtu a tu následně vložila do bitcoinového automatu. Mezitím ji na mobilní telefon zaslal QR kódy, pomocí kterých žena postupně 14 transakcemi vložila vybranou hotovost, tedy 270 tisíc korun do bitcoinmatu,“ dodal mluvčí policie Libor Hejtman.

Podle policie nejde o první takový podvod. Jen v Olomouckém kraji evidují několik podobných událostí. „Opětovně upozorňujeme občany, aby dbali zvýšené obezřetnosti v případě přijatých telefonátů od neznámých osob vydávajících se především za bankovní úředníky a v žádném případě nesdělovali citlivá data jak po telefonu, tak ani emailem. Při sebemenších pochybnostech raději hovor ukončete a kontaktujte oficiální telefonní linku banky. Mějte na paměti, že banka takovým způsobem své klienty nikdy neoslovuje a v žádném případě nevyžaduje poskytování citlivých dat, či přeposílání financí na jiné účty,“ řekla už dříve mluvčí policie Jiřina Vybíhalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, policie, peníze, falešný bankéř, banky, bitcoinmat, banka, úvěr, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešný bankéř si vydělal více než čtvrt milionu korun přes telefon  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.