Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Žena poslala podvodníkovi, který se vydával za vojáka, přes 100 tisíc korun

O více než 100 tisíc korun přišla jedenašedesátiletá žena z Jesenicka, která uvěřila neznámému podvodníkovi vydávajícímu se na sociálních sítích za australského vojáka. Muž ženě slíbil poslat v kufříku více než milion dolarů, musela ale nejprve uhradit celní poplatky. Po jejich zaplacení se podvodník odmlčel.

Podvodník se podle policejní mluvčí Jiřiny Vybíhalové vydával za australského vojáka, který je na vojenské misi v Somálsku. Postupně získal ženinu důvěru a oznámil ji, že po ukončení smlouvy zvažuje život v zahraničí, případně i v Česku.

Ženě tvrdil, že našetřil spoustu peněz, které ale nelze převést na bankovní účet v zahraničí. Navrhl proto, že zhruba 1,2 milionu dolarů pošle v hotovosti uložené v kufříku na adresu ženy. Chystaná transakce ale měla zádrhel v podobě zaplacení dopravy a proclení kufříku.

"Poškozená po příslibu vrácení vložených finančních prostředků jeden z poplatků, v přepočtu za více než 100 tisíc korun, uhradila. Následně došlo k vzájemnému omezení komunikace a žena do současné doby neobdržela ani zásilku, natož pak své peníze," uvedla Vybíhalová.

Policie opět varuje: Neposílejte peníze do zahraničí!

Podobných případů už policie v Olomouckém kraji zaznamenala několik. Například v roce 2019 přišla o víc než 400 tisíc korun žena z Přerovska, která uvěřila příběhu o agentovi s balíkem zlata a několika miliony dolarů. Podvodník vydávající se za lékaře na lodi si ji vyhlédl na sociální síti. Žena mu posílala peníze a nakonec kvůli tomu prodala i svůj byt.

V roce 2019 se stal obětí podvodu muž z Olomouce. Z něj vylákal přes 825 tisíc korun neznámý člověk, který se v e-mailu vydával za vdavekchtivou ženu. O rok dříve připravili podvodníci dvě ženy z Přerova a Šternberka na Olomoucku prostřednictvím internetu o zhruba dva miliony korun. Vydávali se za vojáky na zahraničních misích a chtěli po ženách peníze na zaplacení cla.

Policisté v souvislosti s těmito případy upozorňují na to, že lidé by měli být při seznamování prostřednictvím internetu velmi opatrní. Lidé nemají posílat peníze nikomu, koho znají jen z virtuálního prostředí. "A už vůbec ne do zahraničí," upozornila Vybíhalová.

Důvěřivá žena z Olomoucka přišla o stovky tisíc korun. Naletěla fiktivnímu bankéři

Až neuvěřitelná naivita stála šestatřicetiletou ženu z Olomoucka 370 tisíc korun. O částku ji tento týden obral neznámý podvodník, který se vydával za bankéře a později policistu. Důvěřivou ženu postupně donutil vybrat peníze z její účtu a převést...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, internet, žena, Jeseník, peníze, dolar, kufr, okres Jeseník, Česko, Somálsko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena poslala podvodníkovi, který se vydával za vojáka, přes 100 tisíc korun  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.