Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Z bombového útoku v Přerově policie obvinila osmatřicetiletého recidivistu. Skončil ve vazbě

, aktualizováno 2. září 2021, 14:32

Z bombového útoku v Přerově policie obvinila osmatřicetiletého recidivistu. Policie muže dopadla během několika desítek minut. Hrozí mu až osm let vězení. Motiv policie nesdělila. Podezřelého muže dnes soud poslal do vazby.

"Jde o muže ve věku 38 let, není to cizinec, který byl v minulosti soudně trestán. Motiv je předmětem vyšetřování a nemůžeme se k němu blíže vyjadřovat. V minulosti byl trestán za majetkovou a násilnou trestnou činnost. Je velmi pravděpodobné, že mezi poškozeným a podezřelým nebyl nějaký úzký vztah," řekl náměstek ředitele krajské policie Radovan Vojta.

Police muže obvinila z několika trestných činů včetně obecného ohrožení a hrozí mu až osm let vězení. Přerovský soud dnes rozhodl o uvalení vazby. 

Policie nesdělila, proč si podezřelý vybral automobil známého přerovského podnikatele. Při vyšetřování ovšem vyšlo najevo, že muž má za sebou v posledních třech měsících na území Přerova řadu dalších skutků.

Domovní prohlídky potvrdily další trestnou činnost 

"Soud nařídil prohlídky nebytových prostor, které užívá zadržený. V průběhu prohlídky byla odhalena další trestná činnost zadrženého, která však nemá přímou souvislost s výbuchem," popsal Vojta. Jde o porušování domovní svobody, poškozování cizí věci a neoprávněné užívaní cizí věci.

"Poškozené osoby mezi sebou nemají vztah. Osoba pachatele je policii známa a v souvislosti s jeho jinou trestnou činností aktuálně poskytuje několika osobám krátkodobou ochranu. Tato ochrana se netýká samotného skutku výbuchu," sdělil Vojta.

Kriminalisté pátrali po horké stopě

Mezi okruhem poškozených není zřejmá žádná rodinná nebo například podnikatelská vazba. Zatčením podezřelého muže policie podle Vojty zabránila jakémukoliv dalšímu pokračování bombových útoků. 

"O výbušném systému, která byl umístěný na vozidle, nemohu sdělit konkrétní podrobnosti. Přesné složení výbušné směsi je předmětem dalšího zkoumání," podotkl Vojta.

Policejní náměstek se také vyhnul otázce, zda se podezřelý muž přiznal. "Mohu ovšem říct, že policie má dostatek důkazů na to, aby mu mohla sdělit obvinění," řekl.

Stejně tak nechtěl komentovat, zda kriminalistům pomohl při rychlém zatčení kamerový systém, který je přímo v ulici, kde se výbuch stal. 

"Obecně platí, že kamerový systém vždy pomůže. Podezřelá osoba byla policii známá z jiné trestné činnosti. Přerovští kriminalisté pátrali po horké stopě, která je přivedla k dané osobě," popsal Vojta.

Auto explodovalo v pondělí večer

Firemní dodávka WV Transporter explodovala v pondělí večer v Sušilově ulici poblíž centra u sídla známé přerovské firmy Jankusport, která se zabývá prodejem sportovního vybavení. 

"Nemám na to slov, nemáme žádnou nevraživost mezi konkurencí, nemám nepřátele, že bych s někým soupeřil. Prodáváme jenom kola, lyže. Nedokážu si to vysvětlit. Auto asi stálo na blbém místě," řekl již dřív majitel vozu Jaroslav Janků.

Pod dodávkovým automobilem v centru Přerova včera večer vybuchl nástražný výbušný systém, potvrdila policie. Motiv útoku zatím není znám, okolnosti policie vyšetřuje. Vůz patřil známé přerovské firmě, která prodává sportovní vybavení. Zraněn...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Přerováci

Štítky výbuch, automobil, nástražný výbušný systém, pachatel, zatčení, Přerov, policie, kriminalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bombového útoku v Přerově policie obvinila osmatřicetiletého recidivistu. Skončil ve vazbě  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.