Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Soud rozplétá kauzu týraní zvířat na farmě Kozí Hrádek. Hladový skot žil v bahně a výkalech

Přerovský soud se dnes znovu zabýval případem týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku. Z týrání je obžalovaný zástupce farmy Petr Graca, který vinu striktně odmítá. Při kontrole byl však skot ve zcela nevyhovujícím stavu, zvířata se pohybovala v bahně a výkalech a inspektoři našli i uhynulé tele.

Před soudem dnes stanul muž, který na farmě vyvážel hnůj. Svědek popsal, že hnůj z farmy pravidelně odvážel a prostory čistil několik let. "Po mém zásahu tam vždy zůstalo čisto. Vždy jsem tam měl nějakého pomocníka, který prostory douklízel lopatou. Při vyvážení hnoje byla vidět podestýlka," uvedl svědek.

Soud další svědkyni vyslechne kvůli rodinné situaci přímo v místě jejího bydliště, v plánu má vyslechnout i veterináře.

Obžalovaný Petr Graca dnes u soudu uvedl, že žádá ještě jeden znalecký posudek, který by měl z odborného hlediska konstatovat stav zvířat. "Máme před sebou ještě dvě důležité svědecké výpovědi, poté můžeme uvažovat o případném znaleckém posudku," uvedl soudce a jednání odročil na říjen.

Týrání zvířete zvlášť trýznivým způsobem

Graca podle obžaloby nezajistil po nějakou dobu do února 2020 vyhovující podmínky pro chov zvířat, zejména skotu. Státní zástupce uvedl, že výběh byl pokryt souvislou vrstvou bahna a výkalů až do výšky 30 centimetrů bez jakékoli podestýlky.

"Zvířata měla hladem propadlá břicha, těla měla znečištěna bahnem a výkaly. Zřetelné bylo velké vyčerpání skotu, který usínal vestoje, i úbytek hmotnosti," uvedl žalobce Ivo Krobot. Obžalovaný je souzen za týrání zvířete zvlášť trýznivým způsobem. Na farmě bylo totiž nalezeno mrtvé tele, muž podle obžaloby nezajistil odpovídající místo pro březí krávu.

Kvůli dešti bylo ve výběhu mokro, proto byl rozšlapaný

Žalobu již dříve potvrdila například inspektorka krajské veterinární správy Klára Pánková. U soudu popsala, že kotce pro skot byly plné výkalů a bláta a dobytek neměl k dispozici žádné suché místo k odpočinku. Zvířata byla podle ní hubená a velmi špinavá. Verzi žalobce potvrdily i zaměstnankyně hranického úřadu, které byly u kontroly.

Graca však před soudem vše popřel a tvrdil, že kontrola krajské veterinární správy nebyla provedena podle zákona. Hájil se tím, že loni v únoru bylo kvůli vydatným srážkám ve výběhu mokro, a byl proto rozšlapaný. Jeho výpověď podpořili i zaměstnanci farmy. Uvedli, že kvůli rozbahněnému výběhu natáhli elektrické ohradníky, ale při kontrole jej krávy přetrhaly a zvířata se ocitla v největším bahně.

Chovatel jde za týrání skotu na farmě u Hustopečí k soudu. Hrozí mu tři roky

Chovatele z Přerovska posílá státní zástupce k soudu kvůli týrání zvířat. Na farmě u Hustopečí nad Bečvou veterináři loni v únoru při kontrole našli zbídačená zvířata, chov skotu označili za katastrofální a na místě objevili i uhynulé tele v...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky soud, týrání, chov, zvíře, Kozí Hrádek, Hustopeče nad Bečvou, statek, týrání zvířat, chlévský hnůj, okres Přerov, Ivo Krobot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kohn

Chudáci zvířata ????

Pondělí, 13. září 2021, 20:51Odpovědět

Alena Sachrová

Bohužel se takovýmhle individuím, která si na zvířatech vybíjí svou agresivitu a frustrace většinou nic moc nestane a od soudu odcházejí vysmátí, maximálně se směšnou podmínkou nebo pár hodinami veřejných prací...zavřít ho o hladu do výběhu, do pasu v bahně, netvora

Pondělí, 13. září 2021, 16:49Odpovědět

Soud rozplétá kauzu týraní zvířat na farmě Kozí Hrádek. Hladový skot žil v bahně a výkalech  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.