Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Účet vzdáleně zpřístupnil kvůli výnosu z investic. Přišel o čtyři sta tisíc

Příběh o výplatě statisícového výnosu z investice zlákal důvěřivého muže z Olomoucka. Po telefonu předal neznámému člověku hned dvakrát vzdálený přístup ke svému počítači s přihlášeným internetovým bankovnictvím a sledoval, jak přichází o takřka 400 tisíc korun.

Ve čtvrtek 21. října odpoledne telefonicky kontaktoval pětačtyřicetiletého muže pracovník investiční společnosti s tím, že mu bude vyplacen výnos z investic ve výši 12 000 EUR. O den později přijal hovor od údajného managera jiné firmy, která měla realizovat výplatu finančních prostředků,“ popsala začátek případu policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Muž poskytl volajícímu kopii občanského průkazu, výpis z účtu, a navíc si do počítače nainstaloval i program pro vzdálený přístup. „Poté se přihlásil do svého internetového bankovnictví a už jen pozoroval, jak plnou vládu nad jeho financemi převzal muž na telefonu. Ten pod záminkou aktivace výnosového účtu provedl hned tři platby, kterými ponížil stav účtu o několik desítek tisíc korun,“ podotkla mluvčí Vaňharová.

Muž chtěl odvézt, a tak zavolal policii k rvačce na sídlišti. Nyní mu hrozí pokuta až 200 tisíc korun

Pokuta ve výši až 200 tisíc korun hrozí dvaačtyřicetiletému muži, který zavolala na tísňovou linku policie, že se jednom prostějovském sídliště bije několik lidí. Ukázalo se ovšem, že se nic neděje, muž chtěl akorát odvézt domů. O výši pokuty...

Podle volajících ale výplata výnosu stále nebyla proveditelná a podvedený muž se nechal přesvědčit k zaslání dalších 150 tisíc korun, přičemž peníze mu poté měly být vráceny zpět na účet. „Další den mu volal tentýž člověk, který mu sdělil, že systém neakceptoval provedené finanční operace a je potřeba zaslat více peněz. Důvěřivec se opět přihlásil do internetového bankovnictví a poté sledoval jak cizí muž, i přes jeho opakovaný nesouhlas, mění nastavené limity,“ pokračovala mluvčí.

Na zásah proti podvodníkům bylo pozdě, a tak nezbývalo než s nereagujícím počítačem sledovat, jak mizí dalších 180 tisíc korun. Muž pak v pondělí navštívil svoji banku a reklamoval provedené transakce, zpět na účet přišla alespoň jedna z plateb. Způsobenou škodu vyčíslil na téměř 400 tisíc korun.

„Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvod, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest,“ dodala Petra Vaňharová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, investice, účet, banka, peníze, Policie ČR, Olomouc, počítač, internetové bankovnictví, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Účet vzdáleně zpřístupnil kvůli výnosu z investic. Přišel o čtyři sta tisíc  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.