Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Osm set tisíc pro amerického lékaře. Další ženy uvěřily podvodníkům na internetu

Hned dvě ženy se s podobným problémem obrátily na policejní služebny na Olomoucku. Obě uvěřily internetovým podvodníkům, kteří je na sociálních sítích zmanipulovali svými příběhy. Jedna z poškozených tak poslala peníze údajnému americkému lékaři a druhá pilotovi.

Devětačtyřicetiletá žena neodolala charismatu neznámého člověka, který ji požádal na sociálních sítích o přátelství začátkem letošního roku. Kontakt se postupně rozvíjel a podvodník ženě napsal, že je americký lékař na misi v Sýrii. „Po nějaké době se jí nabídl, že za ní může přijet, což s potěšením přivítala. Žena musela napsat zvací dopis adresovaný jeho vedoucímu. Záhy se dočkala schvalovací odpovědi s tím, že musí za údajného lékaře zaplatit pojištění a certifikát. V polovině března tedy poukázala první dvě platby v celkové výši přes 7 800 euro,“ popsala olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Žádosti o peníze ale pokračovaly, nakonec poškozená odeslala patnáct plateb a některé také přes bitcoinové peněženky. „Způsobenou škodu si důvěřivá žena předběžně vyčíslila na částku přes 800 000 korun,“ podotkla Vaňharová.

O několik minut později na další olomoucké služebně oznamovala podobný případ devětatřicetiletá žena. Ta si psala od letošního září na sociálních sítích s údajným americkým pilotem, kterého opustila manželka a on tak zůstal sám se synem. „Zhruba v polovině října ženu kontaktoval syn domnělého pilota, který se v průběhu konverzace zmínil o tom, že se mu rozbil počítač, na kterém plní školní povinnosti, a že si bude muset pořídit nový. Po pár dnech si přečetla zprávu, ve které jí muž žádal o půjčku 50 000 korun na nový počítač pro syna,“ řekla ke druhému případu mluvčí Vaňharová, s tím, že žena ještě ten den peníze odeslala.

Účet vzdáleně zpřístupnil kvůli výnosu z investic. Přišel o čtyři sta tisíc

Příběh o výplatě statisícového výnosu z investice zlákal důvěřivého muže z Olomoucka. Po telefonu předal neznámému člověku hned dvakrát vzdálený přístup ke svému počítači s přihlášeným internetovým bankovnictvím a sledoval, jak přichází o takřka 400...

Přesvědčování ze strany podvodníka ale pokračovalo. Ženě napsal, že by chtěl přijet do České republiky, kde by koupil dům, ve kterém by společně žili. Celá situace opět měla nákladný háček. „Dále ženu poprosil, zda by na její adresu mohl přeposlat zásilku s finanční hotovostí, která je uložena v Jemenu. S tím žena souhlasila a na určenou emailovou adresu zaslala údaje ke své osobě, včetně naskenovaného občanského průkazu. Pro dokončení už jen zbývalo, aby zaslala platbu ve výši přes 4 000 euro, která měla sloužit jako podnět k odeslání balíku,“ objasňovala průběh konverzace Petra Vaňharová.

V ten moment už však žena s dalším posíláním peněz nesouhlasila a obrátila se na policisty. Oba případy nyní prověřuje policie pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Policisté zároveň apelují na veřejnost, aby nekomunikovali na sociálních sítích s osobami ze zahraničí, které neznají osobně a neposílali těmto lidem žádné peníze. 

Před energošmejdy varují i v Olomouckém kraji. Nabídku si vyhledejte sami, radí odborníci

Téměř milion bývalých klientů společnosti Bohemia Energy se potýká s otázkou od jakého dodavatele či zprostředkovatele nyní získávat elektřinu nebo plyn. Nelehké situace těchto lidí se často snaží využít takzvaní energošmejdi. Před jejich počínáním...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, sociální sítě, účet, banka, peníze, Policie ČR, Olomouc, lékař, sociální síť, Olomoucký kraj, Sýrie, Česko, Jemen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Franta Fous

Také mám v úmyslu z falešného profilu facebooku někoho oslovit, ale zatím mi nikdo neposlal ani halíř...

Středa, 10. listopadu 2021, 06:54Odpovědět

Osm set tisíc pro amerického lékaře. Další ženy uvěřily podvodníkům na internetu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.