Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Senior z Olomouce naletěl podvodníkovi s kryptoměnou. Po telefonu přišel o půl milionu

Dvaaosmdesátiletý muž z Olomouce přišel o půl milionu korun po čtyřhodinovém telefonátu s podvodníkem s kryptoměnou. Ten mu slíbil výhru v bitcoinech, a vylákal tak přístupové informace k bankovním účtům.

Seniorovi neznámý muž zavolal začátkem týden a nejprve mu pogratuloval k výhře bitcoinů v hodnotě 21 tisíc eur. Senior si poté, aby mohl výhru získat, nechal do svého počítače i mobilního telefonu nainstalovat software pro vzdálenou správu.

"Jakmile měl neznámý muž přístup do jeho počítače, nainstaloval v něm ještě několik dalších programů. Na základě požadavku mu důvěřivec nahlásil veškeré přístupové údaje k účtům, které měl vedeny u několika českých, ale i zahraničních bank," uvedla mluvčí policie Petra Vaňharová.

Senior se poté nechal přesvědčit, aby peníze ze svých bankovních účtů převedl na jeden. Uvěřil, že pouze tak mu může být výhra vyplacena. Transakce prováděl přes vzdálený přístup podvodník, důvěřivý muž mu přeposílal bezpečnostní PIN kódy potřebné k potvrzení plateb.

"Telefonická komunikace trvala zhruba čtyři hodiny, během níž podvodník opakovaně hovor ukončoval a zpět volal z několika různých čísel," dodala mluvčí. Senior se však výhry nikdy nedočkal. Policie přitom ve stejný den přijala i další oznámení o podvodu kvůli investici v kryptoměně. Pachatelům hrozí až čtyři roky vězení.

Vzhledem k rostoucímu počtu případů policie vyzývá veřejnost k obezřetnosti. Upozorňuje na to, že by lidé neměli nikomu sdělovat své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty nebo přeposílat potvrzovací kódy z textových zpráv.

Osm set tisíc pro amerického lékaře. Další ženy uvěřily podvodníkům na internetu

Hned dvě ženy se s podobným problémem obrátily na policejní služebny na Olomoucku. Obě uvěřily internetovým podvodníkům, kteří je na sociálních sítích zmanipulovali svými příběhy. Jedna z poškozených tak poslala peníze údajnému americkému lékaři...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Bitcoin, podvod, telefon, senior, internet, Olomouc, kryptoměna, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior z Olomouce naletěl podvodníkovi s kryptoměnou. Po telefonu přišel o půl milionu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.