Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Soud zprostil krajskou radní obžaloby za malování pohádkových postaviček

Rozhodnutí o zproštění obžaloby si vyslechla krajská radní Zdeňka Dvořáková Kocourková v neobvyklé kauze. Od roku 2010 se měla dopouštět porušování autorských práv tím, že malovala v dětských pokojících postavy z Večerníčků a jiných pohádek. O verdiktu šumperského okresního soudu informovala politička na sociálních sítích.

Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti) čelila u soudu v Šumperku obžalobě z porušování autorských práv, protože do dětských pokojíků malovala pohádkové postavičky. Podle obžaloby byly některé postavičky chráněny autorským právem.

„Zproštěna obžaloby,“ uvedla dnes odpoledne na Facebooku radní Olomouckého kraje a doplnila: „Státní zástupce si vzal čas na rozmyšlenou, jestli se odvolá. Zázraky se dějí. Můj obhájce, Michal Šalomoun, u soudu prokázal, jak vysoce erudovaný je. Děkuji vám všem, kteří jste mi drželi palce. Evidentně ta pozitivní energie pomohla,“ těšilo rozhodnutí soudu Zdeňku Dvořákovou Kocourkovou.

Krajská radní čelí v bizarním procesu obžalobě z porušování autorských práv

Radní kraje Zdeňka Dvořáková Kocourková čelí u soudu v Šumperku obžalobě z porušování autorských práv, protože do dětských pokojíků malovala pohádkové postavičky. Dvořáková považuje proces za nesmyslný a absurdní.

Podle trestního zákoníku Dvořákové Kocourkové hrozil za přečin porušení autorského práva šest měsíců až pět let nebo pokuta. "Trestný čin měla obžalovaná spáchat tím, že v rámci podnikatelské činnosti malovala autorským právem chráněná díla," sdělil před časem mluvčí Okresního soudu v Šumperku René Braun, s tím, že státní zástupce navrhoval mírnější trest odnětí svobody s kratší zkušební dobou a také uložení pokuty.

Obhajoba vycházela z argumentu, že využití postav z večerníčků na zdi v dětském pokojíku je užití díla pro soukromou potřebu, a proto neporušuje žádný zákon. Podle obhájce Michala Šalomouna byl už začátek celého případu naprosto neuvěřitelný, když se neznámá osoba vydávala za radní Dvořákovou Kocourkovou a zaslala sama na sebe oznámení o tom, že páchá trestnou činnost. Policie pak začala případ vyšetřovat.

Nárožný dostal za vraždu manželů z Přerova doživotí. Těla se za dvanáct let nenašla

Za dvojnásobnou vraždu manželů z Přerova z roku 2009, jejichž těla se dosud nenašla, uložil dnes olomoucký vrchní soud šestačtyřicetiletému Pavlu Nárožnému doživotní trest. Vyhověl tak žalobci, který argumentoval mimořádnou společenskou...

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Zdeňka Dvořáková Kocourková

Štítky radní kraje, obžaloba, autorské právo, Večerníček, malování, Dvořáková Kocourková, Šumperk, Zdeňka Dvořáková Kocourková, Michal Šalomoun, Česká pirátská strana, Facebook, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivan Bílek

No já nevím, školy nemám - tedy právnické - ale řekl bych, že pro osobní potřebu by to svým dětem mohli malovat rodiče, možná šikovný soused nebo kamarád, samozřejmě zadarmo. Ale pokud to paní maluje v rámci podnikatelské činnosti, tedy za peníze, vydělává si prodejem cizích autorsky chráněných děl, a to už je něco jiného, k tomu svolení majitele autorských práv či zakoupení licence potřebuje.

Neděle, 12. prosince 2021, 11:14Odpovědět

Josef Mašek

v sametové demokracii je společensky nebezpečné malovat čerta na zeď

Neděle, 12. prosince 2021, 10:55Odpovědět

Martin Vašek

Tady se jen ukazuje jak jsou Piráti vyhulení,svoloč bolševická.

Neděle, 12. prosince 2021, 10:48Odpovědět

Soud zprostil krajskou radní obžaloby za malování pohádkových postaviček  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.