Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Podvodníci slibovali výnosy z kryptoměn. Dva muže a ženu připravili o miliony

O více než milion korun připravil čtyřiašedesátiletého muže z Olomoucka neznámý podvodník, který mu slíbil výhodné investice do kryptoměn. Důvěřivý muž si do počítače nainstaloval program pro vzdálený přístup. V následujících dnech mu pachatel z účtu postupně ukradl více než milion korun. Není to jediný takový případ z poslední doby.

Čtyřiašedesátiletý muž podvod policii oznámil v úterý. "Uvedl, že se před pár měsíci na internetu zaregistroval do programu k investování do kryptoměn. Na počátku listopadu jej telefonicky kontaktoval neznámý volající s informací, že oznamovatel má na svém investičním účtu již 14 tisíc dolarů. Zároveň mu nabídl pomoc s výběrem této částky a instruoval jej, jak má postupovat," uvedl mluvčí policie Libor Hejtman

Podvedený muž si do počítače stáhl program pro vzdálený přístup, přihlásil se do internetového bankovnictví a očekával zaslání dolarů.

"Místo toho mu neznámý pachatel od 16. do 20. prosince z účtu odčerpal na různé bankovní účty částku přesahující jeden milion korun," uvedl Hejtman.

V posledních dnech je případů více

Na policisty se v úterý obrátila také dvaačtyřicetiletá žena z Olomoucka, která přišla o své finanční prostředky podobným způsobem. 

"I ji neznámý pachatel v září slíbil výhodné zhodnocení peněz, a to investováním do kryptoměny. Žena také postupovala podle pokynů volajícího, který jí pomohl s instalací programu pro vzdálený přístup do počítače. Podvodník z ženy postupně vylákal téměř 140 tisíc korun. Ani ona se slibovaného zisku nedočkala a pachatel s ní přestal komunikovat," uvedl Hejtman.

Senior z Olomouce naletěl podvodníkovi s kryptoměnou. Po telefonu přišel o půl milionu

Dvaaosmdesátiletý muž z Olomouce přišel o půl milionu korun po čtyřhodinovém telefonátu s podvodníkem s kryptoměnou. Ten mu slíbil výhru v bitcoinech, a vylákal tak přístupové informace k bankovním účtům.

Vidina slibné investice se rozplynula i devětatřicetiletému muži z Olomouce, kterého neznámý pachatel přesvědčil k investování do zlata či do zahraničních měn. 

"Muž postupně od dubna do října odeslal ze svého účtu přes 900 tisíc korun. Investici prováděl prostřednictvím mobilní aplikace, kterou si nainstaloval na pokyn domnělého poradce. Když se v říjnu rozhodl zhodnocené peníze převést na svůj bankovní účet, narazil. Internetové stránky zobrazující slibné investice zmizely a podvodník s ním přestal komunikovat," podotkl Hejtman.

Senior chtěl obchodovat s kryptoměnami. Podvodník ho připravil o čtvrt milionu

V listopadu tohoto roku dvaasedmdesátiletého muže z Olomouce zaujala nabídka na zhodnocení finančních prostředků obchodováním s kryptoměnami. Narazil ovšem na dalšího z řady internetových podvodníků, který z muže vylákal částku blížící se třem...

Policisté nabádají, aby lidé byli opatrní

Policisté všechny tři případy vyšetřují jako podvod, za který pachateli hrozí vězení od jednoho do pěti let nebo peněžitý trest. V případě muže z Litovelska se trestní sazba vzhledem ke značné škodě pohybuje od dvou do osmi let.

Pokud se lidé rozhodnou investovat své finanční prostředky do různých komodit či měn, měli by se podle Hejtmana obracet pouze na renomované a důvěryhodné finanční instituce. 

"Velice ostražití by měli být před lákavými reklamami neznámých společností slibujících rychle rostoucí zisky, převážně investováním do kybernetických měn," dodal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, kryptoměny, kriminalita, internet, Olomouc, kryptoměna, investice, počítač, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Podvodníci slibovali výnosy z kryptoměn. Dva muže a ženu připravili o miliony  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.