Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Dvanáct trestných činů ve stavební firmě. Kriminalisté obvinili jednatelku z Prostějovska

Ze sedmi trestných činů obvinili kriminalisté jednatelku stavební firmy z Prostějovska a z dalších pěti právnickou osobu, za kterou jednala. Žena v průběhu několika let způsobila dalším firmám i soukromým zájemcům o stavební materiál či práce škodu celkem za 4,2 milionu. Policisté z oddělení hospodářské kriminality také zjistili, že podnikatelka nesplácela úvěry a řádně neodváděla daně.

Kriminalisté se případem na podnět finančního úřadu zabývali od loňského dubna kvůli podezření z krácení daní. Postupně přibývala trestní oznámení od dalších organizací a osob. „V prosinci jsme případ po dlouhodobém rozpracování, desítkách výslechů, zajišťování nezbytných důkazů a opatřovaní potřebných dokumentů uzavřeli. Pětačtyřicetiletá žena se již s žalobcem dohodla na vině a trestu, dohoda byla předložena ke schválení okresnímu soudu,“ sdělila mluvčí policie Miluše Zajícová.

Žena byla obviněna ze sedmi trestných činů, jejichž trestní sazba je až osm let. „Prověřováním vyšlo najevo, že trestné činnosti se dopouštěla již od roku 2017, nejvíce však od roku 2019, a to různými způsoby," uvedla policejní mluvčí. Z dalších pěti trestných činů policie obvinila právnickou osobu, za kterou žena jednala.

Neplatíš? Nejezdíš! Policie bude moci zajistit auto řidičům, kteří nezaplatili pokuty za přestupky

Policisté, celníci a strážníci budou moci na místě odebrat registrační značku vozu nebo nasadit takzvanou botičku autům řidičů s nesplaceným dluhem za dřívější dopravní přestupek. Účinnosti letos nabývá novela, která má podle dřívějšího vyjádření...

Jednatelka si podle kriminalistů například v několika případech prostřednictvím autodopravy objednala odvoz materiálu zákazníkovi, ale fakturu poté neuhradila anebo zaplatila jen její část. Nezaplatila ani za propagaci stavebnin formou vyvěšení inzerce na reklamních vývěskách v Prostějově, dalším firmám nezaplatila za dodání různého stavebního nářadí, dřeva a stavebního materiálu.

Mezi oběti jejího podnikání se zařadili i zájemci, kteří si u ní objednali stavební materiál a čekali na jeho dodání. „Například manželskému páru slíbila po zaplacení 223 400 korun dodat materiál na stavbu nové střechy. Nestalo se tak, a navíc s nimi přestala komunikovat a nebylo možné se s ní spojit. Stejně dopadli i další čtyři zákazníci, kteří zaplatili a čekali na dodání materiálu a jednomu z nich přislíbila i provedení montážních prací," doplnila mluvčí.

Škodu přes jeden milion korun způsobila žena podle policie i brněnské firmě, se kterou měla uzavřenou kupní smlouvu o odběru materiálu. Žena podle kriminalistů uzavřela i několik úvěrových smluv, úvěry však nebyla schopna splácet. Nevedla také řádně účetní knihy, doplnila policie.

PŘEHLED ROKU: Davy lidí vzaly pole útokem, olomoucké Nitěnky v dokumentu, odvážné vzpěračky

Davy lidí vzaly pole útokem, kolik stojí antigenní testy v supermarketech, při závodech zemřel pětatřicetiletý sportovec, příběh olomouckých nitěnek nebo odvážný kalendář vzpěraček. To byla témata, která zaujala čtenáře Olomoucké Drbny v loňském...

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, zpronevěra, trestný čin, okres Prostějov, úvěr, stavební materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvanáct trestných činů ve stavební firmě. Kriminalisté obvinili jednatelku z Prostějovska  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.