Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Muž, který dal bombu na auto majitele sportovního obchodu v Přerově, dostal pět let

Pěti lety vězení dnes přerovský okresní soud potrestal muže, který loni v létě nastražil bombu na auto majitele zdejšího sportovního obchodu. Úlomky se rozletěly po okolí. V blízkosti exploze poblíž centra Přerova je dětský domov, jedna ze střepin narazila na parapet a rozbila květináč. Zraněn nebyl nikdo.

Pachatel Radek Řípa byl souzen kvůli obecnému ohrožení a porušování domovní svobody. K činu se přiznal a se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou soud schválil. Státní zástupce i obžalovaný se vzdali práva na odvolání, rozsudek je pravomocný. 

Auto na rušné ulici v Přerově explodovalo loni 30. srpna v 19:40 hodin. Řípa podle obžaloby na střechu vozidla umístil nástražný výbušný systém tvořený pláštěm hasicího přístroje naplněného střelným prachem. Na dálku pak systém odpálil. Kovový plášť hasicího přístroje se roztrhl a jeho fragmenty se rozletěly do okolí. V blízkosti exploze je dětský domov, jedna ze střepin narazila na parapet a rozbila květináč. V přízemí domu bylo v době výbuchu 15 dětí a dvě vychovatelky, nikomu se nic nestalo. Obyvatele domu výbuch vyděsil.

Z bombového útoku v Přerově policie obvinila osmatřicetiletého recidivistu. Policie muže dopadla během několika desítek minut. Hrozí mu až osm let vězení. Motiv policie nesdělila. Podezřelého muže dnes soud poslal do vazby.

Řípa se za své jednání omluvil

Řípovi hrozilo až osm let vězení. Řípa po svém zatčení podle soudkyně Miluše Hadamčíkové nejdříve nevypovídal, poté se přiznal, projevil lítost a uvědomil si, že jím způsobená exploze mohla ohrozit životy lidí a majetek. Podle soudkyně je trest přiměřený a mohl by vést k tomu, že si Řípa uvědomí nevhodnost svého chování a po propuštění z vězení se pokusí vést řádný život. "A své schopnosti v oboru elektrotechniky použije ku prospěchu společnosti, a nikoliv k ohrožení lidí," uvedla soudkyně.

Státní zástupce Petr Klimeš řekl, že pětileté vězení považuje ze přiměřený trest. "Jednalo se spíše o zkratovité a impulzivní jednání pod vlivem negativního rozpoložení a emocí pana obžalovaného. Měl vztahové problémy a byl pod vlivem alkoholu. Celou situaci řešil zkratovitě a nesprávně," uvedl žalobce. Podle něj si Řípa škodlivost svého jednání uvědomil a omluvil se za něj.

Výbuch následoval po konfliktu s majitelem auta 

Auto patřilo majiteli přerovského sportovního obchodu. Loni řekl, že si důvod nedokáže vysvětlit. Podnikatel loni 30. srpna stál u domu na Sušilově ulici a opravoval schránku. Řípa k němu podle obžaloby přistoupil a snažil se s ním navázat rozhovor. Poté bez jeho souhlasu vnikl do obytného domu. Odešel až po podnikatelově výzvě, avšak na jeho adresu prohlásil, že ještě uvidí. Na podnikatelovo vozidlo poté umístil nástražný výbušný systém.

Řípa dnes u soudu přiznal svoji vinu, k činům se doznal a omluvil se za ně. "Škodu se pokusím uhradit po propuštění z výkonu trestu," uvedl Řípa. 

V jedné z přerovských ulici včera v podvečer vybuchl zaparkovaný automobil. Na místě byli kromě policistů také hasiči a pyrotechnici. Ulice byla uzavřena. Policie uvedla, že při výbuchu nebyl nikdo zraněn.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Peřina Luděk

Štítky bomba, výbuch, auto, podnikatel, pachatel, soud, trest, obchod, Přerov, věznice, státní zástupce, Petr Klimeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který dal bombu na auto majitele sportovního obchodu v Přerově, dostal pět let  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.